Wegetariański bowl z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Łowicz
Wegetariański bowl z ciecierzycą i kaszą jaglaną

0

5 / 1

Pyszny, kolorowy i pełen wartości odżywczych wegetariański bowl z ciecierzycą, kaszą jaglaną i świeżymi warzywami to idealny pomysł na zdrowy obiad lub lunch. Kremowy sos malinowy z tahini nadaje mu wyjątkowy, lekko słodko-orzechowy smak, który zachwyci każdego miłośnika kuchni roślinnej. Danie jest proste w przygotowaniu, lekkie, a jednocześnie sycące – doskonałe na co dzień i na specjalne okazje!

16

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. sałata rzymska

1 puszka ugotowana ciecierzyca

0.25 szt. papryka czerwona

0.25 szt. papryka zielona

1 pęcz. rzodkiewka

100 g kasza jaglana

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. oregano

1 szczyp. sól

1 szczyp. chilli

Sos malinowy z tahini

1 łyżka syrop malinowy łowicz

1 łyżka tahini

1 łyżka sok z cytryny

2 łyżka woda

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Kaszę przepłucz na sicie wrzątkiem, a następnie gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 minut, aż będzie miękka. Odcedź i odstaw do przestudzenia.

2

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj odsączoną ciecierzycę, paprykę słodką, oregano, sól i chili. Podsmażaj przez ok. 5 minut, aż ciecierzyca się lekko przyrumieni.

3

Sałatę porwij na mniejsze kawałki, papryki pokrój w cienkie paski, a rzodkiewki w plastry.

4

W małej miseczce wymieszaj tahini, syrop malinowy, sok z cytryny, wodę i sól. Mieszaj energicznie, aż sos będzie gładki i lekko kremowy.

5

W dużych miskach ułóż porcje sałaty. Dodaj kaszę jaglaną, podsmażoną ciecierzycę, pokrojone warzywa i polej wszystko sosem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1542

kcal

Białka

57

gram

Węglowodany

159

gram

Tłuszcze

37

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły