Wegetariańska lazania z marchewkowym farszem i sosem beszamel
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
malg
![Wegetariańska lazania z marchewkowym farszem i sosem beszamel](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975670024.jpeg&w=3840&q=75)
Nieziemska bezmięsna lazania. Zasmakuje każdemu.
1
0 / 0
Nieziemska bezmięsna lazania. Zasmakuje każdemu.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 l mleko
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól, pieprz
100 g masło
8 szt. marchew
2 szt. cebula
3 szt. ząbek czosnku
5 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
3 łyżka mąka lubella
12 dag. makaron lazania lubella
Przygotowanie
Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek pokrojone w kosteczkę, dodać startą na grubych oczkach marchewkę. Podsmażyć wszystko, podlewając wodą. Dusić marchewkę pod przykryciem. Jak marchewką będzie miękka doprawić pieprzem, solą, chili oraz koncentratem pomidorowym.
Masło rozpuścić, dodać mąkę i wymieszać. Następnie dodać mleko, ciągle mieszać aż do momentu uzyskania jednolitego sosu. Doprawiać solą i gałką muszkatołową.
Spód naczynia żaroodpornego posmarować beszamelem.
Na lazanie, nakładać farsz marchewkowy, warstwy powtarzać do skończenia składników, ostatnią warstwę zakończyć płatami lazanii, nakładając na nie sos beszamel, tak aby w całości je zakrywał. Lazanie piec 40 minut w temp 180 stopni.