Wegetariańska lazania z marchewkowym farszem i sosem beszamel

malg
Wegetariańska lazania z marchewkowym farszem i sosem beszamel

1

0 / 0

Nieziemska bezmięsna lazania. Zasmakuje każdemu.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 l mleko

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 szcz. sól, pieprz

100 g masło

8 szt. marchew

2 szt. cebula

3 szt. ząbek czosnku

5 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

3 łyżka mąka lubella

12 dek. makaron lazania lubella

Przygotowanie


1

Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek pokrojone w kosteczkę, dodać startą na grubych oczkach marchewkę. Podsmażyć wszystko, podlewając wodą. Dusić marchewkę pod przykryciem. Jak marchewką będzie miękka doprawić pieprzem, solą, chili oraz koncentratem pomidorowym.

2

Masło rozpuścić, dodać mąkę i wymieszać. Następnie dodać mleko, ciągle mieszać aż do momentu uzyskania jednolitego sosu. Doprawiać solą i gałką muszkatołową.

3

Spód naczynia żaroodpornego posmarować beszamelem.

4

Na lazanie, nakładać farsz marchewkowy, warstwy powtarzać do skończenia składników, ostatnią warstwę zakończyć płatami lazanii, nakładając na nie sos beszamel, tak aby w całości je zakrywał. Lazanie piec 40 minut w temp 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły