Wegańskie śledzie po kaszubsku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1708614874714.png&w=3840&q=75)
Łowicz
![Wegańskie śledzie po kaszubsku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1714472555274.jpg&w=3840&q=75)
Wegańskie śledzie po kaszubsku z boczniaków to świetna alternatywa dla tradycyjnych śledzi. Idealnie sprawdzą się na świąteczny stół i z pewnością przypadną do gustu nie tylko weganom i wegetarianom, ale również fanom aromatycznych dań.
0
0 / 0
Wegańskie śledzie po kaszubsku z boczniaków to świetna alternatywa dla tradycyjnych śledzi. Idealnie sprawdzą się na świąteczny stół i z pewnością przypadną do gustu nie tylko weganom i wegetarianom, ale również fanom aromatycznych dań.
13
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
4 łyżka przecier pomidorowy łowicz
500 g boczniaki
2 szt. cebula czerwona
6 szt. śliwki suszone
1 łyżka musztarda francuska
2 łyżka sos sojowy ciemny
2 łyżka ocet
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
3 szt. goździki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. oliwa do smażenia
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojone drobno śliwki suszone i przesmażamy razem do miękkości cebuli.
Do miękkiej cebuli dodajemy boczniaki przekrojone na pół i smażymy, nie mieszając przez 3 minuty. Następnie całość mieszamy i smażymy kolejne 3 minuty.
Dodajemy przecier pomidorowy, musztardę francuską, sos sojowy, ocet i resztę przypraw. Całość dokładnie mieszamy i dusimy do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki na wierzchu.