Wegańskie śledzie po kaszubsku

Łowicz
Wegańskie śledzie po kaszubsku

0

0 / 0

Wegańskie śledzie po kaszubsku z boczniaków to świetna alternatywa dla tradycyjnych śledzi. Idealnie sprawdzą się na świąteczny stół i z pewnością przypadną do gustu nie tylko weganom i wegetarianom, ale również fanom aromatycznych dań.

13

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

4 łyżka przecier pomidorowy łowicz

500 g boczniaki

2 szt. cebula czerwona

6 szt. śliwki suszone

1 łyżka musztarda francuska

2 łyżka sos sojowy ciemny

2 łyżka ocet

3 szt. liść laurowy

3 szt. ziarenka ziela angielskiego

3 szt. goździki

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. oliwa do smażenia

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojone drobno śliwki suszone i przesmażamy razem do miękkości cebuli.

2

Do miękkiej cebuli dodajemy boczniaki przekrojone na pół i smażymy, nie mieszając przez 3 minuty. Następnie całość mieszamy i smażymy kolejne 3 minuty.

3

Dodajemy przecier pomidorowy, musztardę francuską, sos sojowy, ocet i resztę przypraw. Całość dokładnie mieszamy i dusimy do momentu uzyskania gęstej konsystencji.

4

Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki na wierzchu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

230

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

45

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły