Wegańskie paszteciki wigilijne
Just Plants
Wegańskie paszteciki wigilijne doskonale wpisują się w świąteczny klimat. Połączenie ciasta drożdżowego z farszem na bazie kiszonej kapusty i pieczarek nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Z pewnością zachwycą wszystkich gości, zarówno wegan, jak i mięsożerców. Paszteciki z kapustą i grzybami doskonale smakują na ciepło, podane z barszczem czerwonym, ale także na zimno jako przekąska. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
125
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wegańskie paszteciki wigilijne doskonale wpisują się w świąteczny klimat. Połączenie ciasta drożdżowego z farszem na bazie kiszonej kapusty i pieczarek nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Z pewnością zachwycą wszystkich gości, zarówno wegan, jak i mięsożerców. Paszteciki z kapustą i grzybami doskonale smakują na ciepło, podane z barszczem czerwonym, ale także na zimno jako przekąska. Życzymy smacznego!
14
Składniki
140 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Ciasto
250 g mąka pszenna
4 g suche drożdże
150 ml tymbark just plants owies
3 łyżka olej
1 łyżka cukier
1 łyżecz. sól
Farsz
250 g kiszona kapusta
1 szt. cebula
30 g pieczarki
2 łyżka olej
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
2 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
1 łyżka czarnuszka
Przygotowanie
150 ml Tymbark Just Plants owies podgrzewamy. Suche składniki na ciasto dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i łączymy z płynami. Zagniatamy ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Kapustę płuczemy, przekładamy do rondelka. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 30 minut (woda powinna być całkowicie wygotowana).
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Dodajemy posiekane pieczarki, smażymy kilka minut i dodajemy do uprzednio ugotowanej kapusty.
Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty (około 5 × 5 cm). Wykładamy farsz i sklejamy.
Paszteciki posypujemy czarnuszką i pieczemy przez około 15-20 minut w 200 stopniach (góra – dół). Podajemy np. z czerwonym barszczem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
125
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.