Wegańskie paszteciki wigilijne

Just Plants
Wegańskie paszteciki wigilijne

0

0 / 0

Wegańskie paszteciki wigilijne doskonale wpisują się w świąteczny klimat. Połączenie ciasta drożdżowego z farszem na bazie kiszonej kapusty i pieczarek nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Z pewnością zachwycą wszystkich gości, zarówno wegan, jak i mięsożerców. Paszteciki z kapustą i grzybami doskonale smakują na ciepło, podane z barszczem czerwonym, ale także na zimno jako przekąska. Życzymy smacznego!

14

Składniki

140 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Ciasto

250 g mąka pszenna

4 g suche drożdże

150 ml tymbark just plants owies

3 łyżka olej

1 łyżka cukier

1 łyżecz. sól

Farsz

250 g kiszona kapusta

1 szt. cebula

30 g pieczarki

2 łyżka olej

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

2 szt. ziele angielskie

1 szt. liść laurowy

1 łyżka czarnuszka

Przygotowanie


1

150 ml Tymbark Just Plants owies podgrzewamy. Suche składniki na ciasto dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i łączymy z płynami. Zagniatamy ciasto.

2

Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

3

Kapustę płuczemy, przekładamy do rondelka. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 30 minut (woda powinna być całkowicie wygotowana).

4

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Dodajemy posiekane pieczarki, smażymy kilka minut i dodajemy do uprzednio ugotowanej kapusty.

5

Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty (około 5 × 5 cm). Wykładamy farsz i sklejamy.

6

Paszteciki posypujemy czarnuszką i pieczemy przez około 15-20 minut w 200 stopniach (góra – dół). Podajemy np. z czerwonym barszczem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły