Wegańskie lody czekoladowe z awokado

Kakao DecoMorreno
Wegańskie lody czekoladowe z awokado

1

0 / 0

Wegańskie lody czekoladowe z awokado to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych lodów. Są kremowe, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Połączenie mleczka kokosowego, awokado, kakao, soku z limonki, suszonych daktyli, syropu klonowego i wiórków kokosowych z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie wegańskie kombinacje kulinarne lub unika nabiału i rafinowanego cukru w diecie. Gotowe lody idealnie sprawdzą się na letnie dni, gdy mamy ochotę na orzeźwiający i zdrowy deser.

7

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. awokado

3 łyżka kakao decomorreno

400 ml mleczko kokosowe

10 ml sok z limonki

8 szt. daktyle suszone

150 g syrop klonowy

2 łyżka wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Awokado przekrój na pół, wymij pestkę i wydrąż miąższ.

2

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i blenduj na gładką masę przez 2 minuty.

3

Masę przelej do metalowej miski i umieść w zamrażarce na minimum 3 godziny. Mieszaj rózgą co 30 minut, aby nie zrobiły się grudki.

4

Podawaj, kiedy masa uzyska konsystencję lodów.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

541

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

40

gram

Tłuszcze

42

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły