Wegańskie lody czekoladowe z awokado
Kakao DecoMorreno
Wegańskie lody czekoladowe z awokado to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych lodów. Są kremowe, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Połączenie mleczka kokosowego, awokado, kakao, soku z limonki, suszonych daktyli, syropu klonowego i wiórków kokosowych z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie wegańskie kombinacje kulinarne lub unika nabiału i rafinowanego cukru w diecie. Gotowe lody idealnie sprawdzą się na letnie dni, gdy mamy ochotę na orzeźwiający i zdrowy deser.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
541
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Wegańskie lody czekoladowe z awokado to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych lodów. Są kremowe, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Połączenie mleczka kokosowego, awokado, kakao, soku z limonki, suszonych daktyli, syropu klonowego i wiórków kokosowych z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie wegańskie kombinacje kulinarne lub unika nabiału i rafinowanego cukru w diecie. Gotowe lody idealnie sprawdzą się na letnie dni, gdy mamy ochotę na orzeźwiający i zdrowy deser.
7
Składniki
10 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. awokado
3 łyżka kakao decomorreno
400 ml mleczko kokosowe
10 ml sok z limonki
8 szt. daktyle suszone
150 g syrop klonowy
2 łyżka wiórki kokosowe
Przygotowanie
Awokado przekrój na pół, wymij pestkę i wydrąż miąższ.
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i blenduj na gładką masę przez 2 minuty.
Masę przelej do metalowej miski i umieść w zamrażarce na minimum 3 godziny. Mieszaj rózgą co 30 minut, aby nie zrobiły się grudki.
Podawaj, kiedy masa uzyska konsystencję lodów.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
541
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.