Wegańskie gofry z sezonowymi owocami

Just Plants
Wegańskie gofry z sezonowymi owocami

0

0 / 0

Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, pachnące wanilią i orzechami – te wegańskie gofry z sezonowymi owocami to idealna propozycja na leniwe śniadanie, brunch z przyjaciółmi albo letni deser. Bazą jest roślinne mleko laskowe i masło orzechowe, które nadają ciastu delikatnie orzechowy posmak i świetną strukturę bez użycia jajek czy mleka. Pokochają je zarówno weganie, jak i ci, którzy po prostu szukają zdrowszej alternatywy klasycznych gofrów.

11

Składniki

25 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 ml tymbark just plants orzech laskowy

1 szkl. mąka pszenna

2 łyżka cukier trzcinowy

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

2 łyżka masło orzechowe

1 szczyp. sól

3 łyżka olej rzepakowy

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

200 g owoce sezonowe

4 szt. listki mięty do dekoracji

Przygotowanie


1

W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier.

2

W osobnej misce łączymy mleko, olej, masło orzechowe i wanilię.

3

Wlewamy mokre składniki do suchych i delikatnie mieszamy — tylko do połączenia składników.

4

Gofrownicę nagrzewamy i smarujemy olejem.

5

Wlewamy porcję ciasta i pieczemy przez ok. 4–6 minut, aż gofry będą złociste i chrupiące.

6

Podajemy od razu z owocami i listkami mięty.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły