Wegańskie gofry z sezonowymi owocami

Just Plants

Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, pachnące wanilią i orzechami – te wegańskie gofry z sezonowymi owocami to idealna propozycja na leniwe śniadanie, brunch z przyjaciółmi albo letni deser. Bazą jest roślinne mleko laskowe i masło orzechowe, które nadają ciastu delikatnie orzechowy posmak i świetną strukturę bez użycia jajek czy mleka. Pokochają je zarówno weganie, jak i ci, którzy po prostu szukają zdrowszej alternatywy klasycznych gofrów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, pachnące wanilią i orzechami – te wegańskie gofry z sezonowymi owocami to idealna propozycja na leniwe śniadanie, brunch z przyjaciółmi albo letni deser. Bazą jest roślinne mleko laskowe i masło orzechowe, które nadają ciastu delikatnie orzechowy posmak i świetną strukturę bez użycia jajek czy mleka. Pokochają je zarówno weganie, jak i ci, którzy po prostu szukają zdrowszej alternatywy klasycznych gofrów.
11
Składniki
25 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 ml tymbark just plants orzech laskowy
1 szkl. mąka pszenna
2 łyżka cukier trzcinowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
2 łyżka masło orzechowe
1 szczyp. sól
3 łyżka olej rzepakowy
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
200 g owoce sezonowe
4 szt. listki mięty do dekoracji
Przygotowanie
W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier.
W osobnej misce łączymy mleko, olej, masło orzechowe i wanilię.
Wlewamy mokre składniki do suchych i delikatnie mieszamy — tylko do połączenia składników.
Gofrownicę nagrzewamy i smarujemy olejem.
Wlewamy porcję ciasta i pieczemy przez ok. 4–6 minut, aż gofry będą złociste i chrupiące.
Podajemy od razu z owocami i listkami mięty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.