Wegańskie gofry czekoladowe
decomorreno
Pragniemy podzielić się z wami wyjątkowym przepisem na chrupiące z wierzchu, puszyste i miękkie w środku wegańskie, domowe gofry! Brak dodatku mleka i jajek jest zupełnie nieodczuwalny. Gofry są obłędnie smaczne! Dodatkowo, nasza propozycja jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu. Gofry wegańskie rządzą!
0
4 / 3
Pragniemy podzielić się z wami wyjątkowym przepisem na chrupiące z wierzchu, puszyste i miękkie w środku wegańskie, domowe gofry! Brak dodatku mleka i jajek jest zupełnie nieodczuwalny. Gofry są obłędnie smaczne! Dodatkowo, nasza propozycja jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu. Gofry wegańskie rządzą!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szt. jogurt wegański
370 mleko roślinne
210 g mąka pszenna tortowa lubella
40 g kakao decomorreno
1.50 łyżeczka soda oczyszczona
40 g ksylitol
70 g olej kokosowy nierafinowany płynny
1 szcz. sól
300 g truskawki
50 syrop z agawy
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę oraz kakao, dodaj sodę oczyszczoną, ksylitol i szczyptę soli. W następnej kolejności wlej mleko roślinne oraz rozpuszczony olej kokosowy.
Wymieszaj całość i ostaw na 10-15 minut. Ciasto w tym czasie powinno zgęstnieć.
Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją olejem. Piecz gofry tak długo aż będą dobrze przypieczone. Po wyjęciu z gofrownicy odkładaj je na kratkę, aby odparowała z nich para wodna.
Gotowe gofry podawaj z dużą ilością świeżych truskawek z wegańskim jogurtem, polane lekko syropem z agawy.