Wegańskie gofry czekoladowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Wegańskie gofry czekoladowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975779706.jpeg&w=3840&q=75)
Pragniemy podzielić się z wami wyjątkowym przepisem na chrupiące z wierzchu, puszyste i miękkie w środku wegańskie, domowe gofry! Brak dodatku mleka i jajek jest zupełnie nieodczuwalny. Gofry są obłędnie smaczne! Dodatkowo, nasza propozycja jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu. Gofry wegańskie rządzą!
0
4 / 3
Pragniemy podzielić się z wami wyjątkowym przepisem na chrupiące z wierzchu, puszyste i miękkie w środku wegańskie, domowe gofry! Brak dodatku mleka i jajek jest zupełnie nieodczuwalny. Gofry są obłędnie smaczne! Dodatkowo, nasza propozycja jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu. Gofry wegańskie rządzą!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szt. jogurt wegański
370 mleko roślinne
210 g mąka pszenna tortowa lubella
40 g kakao decomorreno
1.50 łyżecz. soda oczyszczona
40 g ksylitol
70 g olej kokosowy nierafinowany płynny
1 szczyp. sól
300 g truskawki
50 syrop z agawy
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę oraz kakao, dodaj sodę oczyszczoną, ksylitol i szczyptę soli. W następnej kolejności wlej mleko roślinne oraz rozpuszczony olej kokosowy.
Wymieszaj całość i ostaw na 10-15 minut. Ciasto w tym czasie powinno zgęstnieć.
Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją olejem. Piecz gofry tak długo aż będą dobrze przypieczone. Po wyjęciu z gofrownicy odkładaj je na kratkę, aby odparowała z nich para wodna.
Gotowe gofry podawaj z dużą ilością świeżych truskawek z wegańskim jogurtem, polane lekko syropem z agawy.