Wegańskie ciasto marchewkowe
Just Plants
Wegańskie ciasto marchewkowe to doskonały wybór dla miłośników domowych wypieków. Jest aromatyczne, puszyste i wyjątkowo smaczne. To świetna propozycja na każdą okazję — na rodzinne spotkania, przyjęcia czy po prostu jako słodka przekąska do kawy. Połączenie mąki orkiszowej z marchewką, roślinnym napojem laskowym, siemieniem lnianym, orzechami i cynamonem z pewnością zachwyci zarówno wegan, jak i tych, którzy szukają zdrowych kombinacji kulinarnych. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
570
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wegańskie ciasto marchewkowe to doskonały wybór dla miłośników domowych wypieków. Jest aromatyczne, puszyste i wyjątkowo smaczne. To świetna propozycja na każdą okazję — na rodzinne spotkania, przyjęcia czy po prostu jako słodka przekąska do kawy. Połączenie mąki orkiszowej z marchewką, roślinnym napojem laskowym, siemieniem lnianym, orzechami i cynamonem z pewnością zachwyci zarówno wegan, jak i tych, którzy szukają zdrowych kombinacji kulinarnych. Smacznego!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
180 ml tymbark just plants orzech laskowy
3 łyżka siemię lniane mielone
200 ml olej
300 g mąka orkiszowa jasna
2 szt. marchewka
200 g cukier drobny
100 g ulubione orzechy
1 szczyp. sól
1 łyżka cynamon
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
¾ szklanki Tymbark Just Plants orzech laskowy podgrzewamy tak, aby był mocno ciepły. Dodajemy 3 łyżki mielonego siemienia lnianego, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Olej ucieramy z cukrem za pomocą miksera i łączymy z siemieniem. Ponownie miksujemy.
Suche składniki dokładnie mieszamy i dodajemy do mokrych. Łączymy.
Marchewkę ścieramy na grubych oczkach, orzechy siekamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy (u nas około 20 cm) i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.
Po wystudzeniu delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
570
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.