Wegańskie ciasto marchewkowe

Just Plants
Wegańskie ciasto marchewkowe

0

0 / 0

Wegańskie ciasto marchewkowe to doskonały wybór dla miłośników domowych wypieków. Jest aromatyczne, puszyste i wyjątkowo smaczne. To świetna propozycja na każdą okazję — na rodzinne spotkania, przyjęcia czy po prostu jako słodka przekąska do kawy. Połączenie mąki orkiszowej z marchewką, roślinnym napojem laskowym, siemieniem lnianym, orzechami i cynamonem z pewnością zachwyci zarówno wegan, jak i tych, którzy szukają zdrowych kombinacji kulinarnych. Smacznego!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

180 ml tymbark just plants orzech laskowy

3 łyżka siemię lniane mielone

200 ml olej

300 g mąka orkiszowa jasna

2 szt. marchewka

200 g cukier drobny

100 g ulubione orzechy

1 szczyp. sól

1 łyżka cynamon

1 szt. cukier puder do dekoracji

Przygotowanie


1

¾ szklanki Tymbark Just Plants orzech laskowy podgrzewamy tak, aby był mocno ciepły. Dodajemy 3 łyżki mielonego siemienia lnianego, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

2

Olej ucieramy z cukrem za pomocą miksera i łączymy z siemieniem. Ponownie miksujemy.

3

Suche składniki dokładnie mieszamy i dodajemy do mokrych. Łączymy.

4

Marchewkę ścieramy na grubych oczkach, orzechy siekamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.

5

Ciasto przelewamy do tortownicy (u nas około 20 cm) i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.

6

Po wystudzeniu delikatnie oprószamy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

570

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

92

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły