Wegańskie ciasteczka kokosowe

Just Plants
Wegańskie ciasteczka kokosowe

0

0 / 0

Ciasteczka kokosowe to doskonały wybór dla fanów wegańskich deserów. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do kawy lub herbaty. Połączenie siemienia lnianego, roślinnego napoju kokosowego, margaryny roślinnej, wegańskiej białej czekolady, wiórków kokosowych i płatków migdałowych to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, co z pewnością zadowoli każdego, kto ceni zdrowe alternatywy dla ulubionych słodkości.

10

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

180 ml tymbark just plants kokos

3 łyżecz. mielone siemie lniane

100 g margaryna roślinna do pieczenia

0.50 szt. biała czekolada vege

300 g mąka

2 łyżka wiórki kokosowe

2 łyżka płatki migdałowe

100 g cukier

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. cukier puder

Przygotowanie


1

Tymbark Just Plants kokos (¾ szklanki ) podgrzewamy tak, aby był mocno ciepły, dodajemy 3 łyżki mielonego siemienia lnianego, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

2

Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu, zdejmujemy z palnika i dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.

3

Siemię lniane miksujemy z cukrem na gładką masę i łączymy z margaryną. Dodajemy mąkę, wiórki kokosowe, płatki migdałowe i zagniatamy ciasto.

4

Chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny. Ze schłodzonej masy formujemy małe kuleczki.

5

Ciasteczka obtaczamy w wiórkach kokosowych i cukrze pudrze.

6

Układamy na blaszce i pieczemy przez 15- 20 minut w 180 stopniach (góra –dół).

Wartości odżywcze na porcję


Energia

91

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły