Wegańskie ciasteczka kokosowe
Just Plants
Ciasteczka kokosowe to doskonały wybór dla fanów wegańskich deserów. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do kawy lub herbaty. Połączenie siemienia lnianego, roślinnego napoju kokosowego, margaryny roślinnej, wegańskiej białej czekolady, wiórków kokosowych i płatków migdałowych to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, co z pewnością zadowoli każdego, kto ceni zdrowe alternatywy dla ulubionych słodkości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
91
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasteczka kokosowe to doskonały wybór dla fanów wegańskich deserów. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do kawy lub herbaty. Połączenie siemienia lnianego, roślinnego napoju kokosowego, margaryny roślinnej, wegańskiej białej czekolady, wiórków kokosowych i płatków migdałowych to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, co z pewnością zadowoli każdego, kto ceni zdrowe alternatywy dla ulubionych słodkości.
10
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
180 ml tymbark just plants kokos
3 łyżecz. mielone siemie lniane
100 g margaryna roślinna do pieczenia
0.50 szt. biała czekolada vege
300 g mąka
2 łyżka wiórki kokosowe
2 łyżka płatki migdałowe
100 g cukier
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. cukier puder
Przygotowanie
Tymbark Just Plants kokos (¾ szklanki ) podgrzewamy tak, aby był mocno ciepły, dodajemy 3 łyżki mielonego siemienia lnianego, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu, zdejmujemy z palnika i dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.
Siemię lniane miksujemy z cukrem na gładką masę i łączymy z margaryną. Dodajemy mąkę, wiórki kokosowe, płatki migdałowe i zagniatamy ciasto.
Chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny. Ze schłodzonej masy formujemy małe kuleczki.
Ciasteczka obtaczamy w wiórkach kokosowych i cukrze pudrze.
Układamy na blaszce i pieczemy przez 15- 20 minut w 180 stopniach (góra –dół).