Wegańskie Chili Sin Carne
decomorreno
Podczas kiedy wszyscy zachwycają się mięsnym chili con carne – znacznie mniej osób słyszało o jego wegańskiej wersji- chili sin carne. Jest ono pełne sycącej fasoli, duszonych warzyw i rozgrzewających przypraw. Bezbłędne, aromatyczne i odżywcze. Smacznego!
0
5 / 1
Podczas kiedy wszyscy zachwycają się mięsnym chili con carne – znacznie mniej osób słyszało o jego wegańskiej wersji- chili sin carne. Jest ono pełne sycącej fasoli, duszonych warzyw i rozgrzewających przypraw. Bezbłędne, aromatyczne i odżywcze. Smacznego!
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 szt. czerwona cebula
4 szt. ząbek czosnku
3 szt. marchewka
2 puszka pomidory krojone łowicz
0.50 puszka kukurydza
1 puszka czerwona fasola
1 puszka czarna fasola konserwowa
1 szt. zielona papryka
1 szt. papryka czerwona
2 łyżecz. kakao decomorreno
1 łyżecz. słodka papryka w proszku
1 łyżecz. mielone chili
1 łyżecz. sól
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek oraz sól, pieprz i papryki w proszku. Dodaj obraną i pokrojoną w półtalarki marchewkę. Smaż przez kolejne 3 minuty. Zalej pomidorami i gotuj.
W tym czasie odsącz na sicie wszystkie fasole oraz kukurydzę. Pokrój papryki w średniej wielkości kostkę lub paski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki do garnka. Wymieszaj dodaj kakao i gotuj pod przykryciem aż papryka lekko zmięknie.
W razie potrzeby dolej wodę i gotuj aż danie uzyska odpowiednią konsystencję. Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym posypane świeża pietruszką lub kolendrą.