Wegańskie Chili Sin Carne

decomorreno
Wegańskie Chili Sin Carne

0

5 / 1

Podczas kiedy wszyscy zachwycają się mięsnym chili con carne – znacznie mniej osób słyszało o jego wegańskiej wersji- chili sin carne. Jest ono pełne sycącej fasoli, duszonych warzyw i rozgrzewających przypraw. Bezbłędne, aromatyczne i odżywcze. Smacznego!

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 szt. czerwona cebula

4 szt. ząbek czosnku

3 szt. marchewka

2 puszka pomidory krojone łowicz

0.50 puszka kukurydza

1 puszka czerwona fasola

1 puszka czarna fasola konserwowa

1 szt. zielona papryka

1 szt. papryka czerwona

2 łyżecz. kakao decomorreno

1 łyżecz. słodka papryka w proszku

1 łyżecz. mielone chili

1 łyżecz. sól

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek oraz sól, pieprz i papryki w proszku. Dodaj obraną i pokrojoną w półtalarki marchewkę. Smaż przez kolejne 3 minuty. Zalej pomidorami i gotuj.

2

W tym czasie odsącz na sicie wszystkie fasole oraz kukurydzę. Pokrój papryki w średniej wielkości kostkę lub paski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki do garnka. Wymieszaj dodaj kakao i gotuj pod przykryciem aż papryka lekko zmięknie.

3

W razie potrzeby dolej wodę i gotuj aż danie uzyska odpowiednią konsystencję. Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym posypane świeża pietruszką lub kolendrą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły