Wegańskie burrito z fasolą i tofu

EkspertOdKuchni
Wegańskie burrito z fasolą i tofu

0

0 / 0

Popularne danie kuchni meksykańskiej w wersji wege. Tak samo pyszne jak oryginalny przepis!

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

4 szt. tortilla pełnoziarnista

200 g tofu

200 g ryż

100 g fasola czerwona

100 g sałata lodowa

2 szt. pomidor

50 krem balsamiczny

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. cukier

1 szczyp. curry

1 szczyp. papryka wędzona

1 szczyp. papryka słodka

1 szczyp. kurkuma

1 szczyp. zioła prowansalskie

Przygotowanie


1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go i doprawiamy.

2

Puszkę pomidorów przelewamy do garnka i gotujemy do odparowania wody. Pod koniec doprawiajmy solą, cukrem, ziołami prowansalskimi oraz kremem balsamicznym.

3

Placki tortilli podgrzewamy na patelni/w piekarniku.

4

Na ciepłe placki kładziemy ryż, polewamy sosem pomidorowym. Następnie kładziemy pokrojone w kostkę pomidory z tofu, fasolę, drobno posiekaną sałatę.

5

Tortille zawijamy w buritto i podajemy z keczupem Kotlin.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

870

kcal

Białka

36

gram

Węglowodany

137

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły