Wegański torcik czekoladowy z owocami

Kakao DecoMorreno

Ciesz się pysznym wegańskim torcikiem czekoladowym z owocami – deserem, który łączy intensywny smak kakao, delikatność kremu kokosowego i naturalną słodycz świeżych truskawek. Idealny dla osób na diecie roślinnej, dla tych, którzy unikają nabiału, ale nie chcą rezygnować z luksusowego wypieku. Torcik świetnie sprawdzi się na urodziny, imieniny, czy romantyczną kolację — pięknie się prezentuje i obłędnie smakuje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
457
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ciesz się pysznym wegańskim torcikiem czekoladowym z owocami – deserem, który łączy intensywny smak kakao, delikatność kremu kokosowego i naturalną słodycz świeżych truskawek. Idealny dla osób na diecie roślinnej, dla tych, którzy unikają nabiału, ale nie chcą rezygnować z luksusowego wypieku. Torcik świetnie sprawdzi się na urodziny, imieniny, czy romantyczną kolację — pięknie się prezentuje i obłędnie smakuje.
18
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
30 g kakao decomorreno
300 g mleko roślinne
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżecz. soda oczyszczona
200 ml olej roślinny
1 łyżecz. kawa rozpuszczalna
1 łyżka siemię lniane mielone
200 g ksylitol
100 g mąka owsiana
120 g mąka kasztanowa
50 g mąka ziemniaczana
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
Dodatkowo
280 g dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz
500 ml śmietanka kokosowa
3 łyżka syrop z agawy
500 g truskawki
1 opak. kwiaty jadalne
Przygotowanie
Mleko roślinne wymieszaj z olejem roślinnym, łyżeczką sody zalanej sokiem z cytryny oraz ksylitolem i kawą rozpuszczalną i zmielonym siemieniem lnianym.
W drugiej misce wymieszaj mąkę owsianą, kasztanową, kakao, skrobię ziemniaczaną. Połącz wszystkie składniki na ciasto i przełóż do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a brzegi wysmarowane lekko olejem i wysypane mąką owsianą.
Piecz w 180°C przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Gdy wystygnie przekrój na pół.
Śmietanką lub mleko kokosowe (o wysokiej zawartości kokosa i tłuszczu – min. 17 %) schładzaj 2 lodówce co najmniej dwa dni wcześniej.
Po otwarciu puszki odlej wodę, a gęstą i twardą cześć ubijaj mikserem aż powstanie gęsty krem, dodaj do smaku syrop z agawy.
Blaty ciasta przełóż dżemem truskawkowym oraz odrobiną kremu. Pozostałą część wyłóż na wierzch. Udekoruj owocami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
457
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.