Wegański torcik czekoladowy z owocami

decomorreno
Wegański torcik czekoladowy z owocami

1

0 / 0

Ciesz się razem z nami z przepisu na łatwy i wegański deser. Spróbuj czekoladowego torciku z dodatkiem soczystych truskawek, a poznasz, co oznacza słodka rozkosz. Starannie wyselekcjonowane składniki ciasta sprawiają, że to wypiek, który może zawrócić w głowie.

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

300 g mleko roślinne

1 łyżka sok z cytryny

1 łyżeczka soda oczyszczona

200 olej roślinny

1 łyżeczka kawa rozpuszczalna

1 łyżka siemie lniane

200 g ksylitol

100 g mąka owsiana

30 g kakao decomorreno

120 g mąka kasztanowa

50 g mąka ziemniaczana

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szcz. sól

500 śmietanka kokosowa

3 łyżka syrop z agawy

500 g truskawki

Przygotowanie


1

Mleko roślinne wymieszaj z olejem roślinnym, łyżeczką sody zalanej sokiem z cytryny oraz ksylitolem i kawą rozpuszczalną i zmielonym siemieniem lnianym.

2

W drugiej misce wymieszaj mąkę owsianą, kasztanową, kakao, skrobię ziemniaczaną. Połącz wszystkie składniki na ciasto i przełóż do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a brzegi wysmarowane lekko olejem i wysypane mąką owsianą.

3

Piecz w temp. 180°C przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Gdy wystygnie przekrój na pół.

4

Śmietanką lub mleko kokosowe ( o wysokiej zawartości kokosa i tłuszczu – min. 17 %) schładzaj 2 lodówce co najmniej dwa dni wcześniej.

5

Po otwarciu puszki odlej wodę, a gęstą i twardą cześć ubijaj mikserem aż powstanie gęsty krem, dodaj do smaku syrop z agawy.

6

Blaty ciasta przełóż dżemem truskawkowym oraz odrobiną kremu. Pozostałą część wyłóż na wierzch. Udekoruj owocami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły