Wegański makowiec z płatkami migdałów
Just Plants
Wegański makowiec z płatkami migdałów to idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia lub rodzinne spotkania. Jest aromatyczny, wilgotny i wyjątkowo smaczny, a przy tym świetnie prezentuje się na stole. Połączenie miodu, orzechów, rodzynek, jabłek, bananów, masy makowej i roślinnego napoju migdałowego to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków, którą pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
236
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wegański makowiec z płatkami migdałów to idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia lub rodzinne spotkania. Jest aromatyczny, wilgotny i wyjątkowo smaczny, a przy tym świetnie prezentuje się na stole. Połączenie miodu, orzechów, rodzynek, jabłek, bananów, masy makowej i roślinnego napoju migdałowego to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków, którą pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Smacznego!
10
Składniki
160 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
150 ml tymbark just plants migdał
600 g masa makowa
1 szt. jabłko
2 szt. banany
60 g margaryna roślinna
0.50 łyżecz. zapach migdałowy
0.50 szkl. płatki migdałowe
40 g rodzynki
0.50 szkl. ulubione orzechy
50 ml miód płynny
Przygotowanie
Orzechy i rodzynki moczymy przez 2-3 godziny w letniej wodzie, po czym siekamy i dodajemy do masy makowej.
Margarynę roślinną rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy ją do masy makowej i mieszamy.
Jabłka ścieramy na tarce. Banany biedujemy i łączymy z jabłkiem. Dodajemy do masy makowej wraz z kilkoma kroplami zapachu migdałowego.
150 ml Tymbark Just Plants migdał podgrzewany z miodem i dodajmy do masy makowej. Ponownie mieszamy.
Masę przekładamy do okrągłej formy, po czym pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.
Wystudzony makowiec chłodzimy przez około 4-6 h w lodowce. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
236
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.