Wegański makowiec z płatkami migdałów

Just Plants
Wegański makowiec z płatkami migdałów

0

0 / 0

Wegański makowiec z płatkami migdałów to idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia lub rodzinne spotkania. Jest aromatyczny, wilgotny i wyjątkowo smaczny, a przy tym świetnie prezentuje się na stole. Połączenie miodu, orzechów, rodzynek, jabłek, bananów, masy makowej i roślinnego napoju migdałowego to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków, którą pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Smacznego!

10

Składniki

160 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

150 ml tymbark just plants migdał

600 g masa makowa

1 szt. jabłko

2 szt. banany

60 g margaryna roślinna

0.50 łyżecz. zapach migdałowy

0.50 szkl. płatki migdałowe

40 g rodzynki

0.50 szkl. ulubione orzechy

50 ml miód płynny

Przygotowanie


1

Orzechy i rodzynki moczymy przez 2-3 godziny w letniej wodzie, po czym siekamy i dodajemy do masy makowej.

2

Margarynę roślinną rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy ją do masy makowej i mieszamy.

3

Jabłka ścieramy na tarce. Banany biedujemy i łączymy z jabłkiem. Dodajemy do masy makowej wraz z kilkoma kroplami zapachu migdałowego.

4

150 ml Tymbark Just Plants migdał podgrzewany z miodem i dodajmy do masy makowej. Ponownie mieszamy.

5

Masę przekładamy do okrągłej formy, po czym pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

6

Wystudzony makowiec chłodzimy przez około 4-6 h w lodowce. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

236

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

38

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły