Wegański makaron z brokułami w kremowym sosie
EkspertOdKuchni
Wegański makaron z brokułami w kremowym sosie to idealny wybór dla osób, które poszukują smacznej alternatywy dla tradycyjnych dań z mięsem. Zasmakuje każdemu, kto ceni sobie kremowe smaki potraw. Płatki drożdżowe nadają całości lekko serowego aromatu, a w połączeniu z orzechami tworzą sycące danie, które jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. A co najlepsze, przepis można łatwo uzupełnić o swoje ulubione składniki lub dostosować do własnych preferencji, dzięki czemu możesz stworzyć swoją własną wariację. Dodaj ulubione warzywa, przyprawy lub nutę ostrości. Smacznego!
0
3 / 1
Wegański makaron z brokułami w kremowym sosie to idealny wybór dla osób, które poszukują smacznej alternatywy dla tradycyjnych dań z mięsem. Zasmakuje każdemu, kto ceni sobie kremowe smaki potraw. Płatki drożdżowe nadają całości lekko serowego aromatu, a w połączeniu z orzechami tworzą sycące danie, które jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. A co najlepsze, przepis można łatwo uzupełnić o swoje ulubione składniki lub dostosować do własnych preferencji, dzięki czemu możesz stworzyć swoją własną wariację. Dodaj ulubione warzywa, przyprawy lub nutę ostrości. Smacznego!
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g makaron lubella pióra
200 g brokuły
1 szt. cebula
250 tymbark just plants owies
3 łyżka płatki drożdżowe nieaktywne
Przygotowanie
Zagotuj lekko osoloną wodę w dwóch garnkach, w jednym zagotuj makaron według przepisu na opakowaniu, w drugim umyty i podzielony na różyczki brokuł.
Gotuj go najlepiej około 7 minut, tak aby wciąż był chrupiący. W trakcie gotowania obierz i poszatkuj cebulę oraz czosnek i podsmaż chwilę na łyżce oliwy.
W kielichu blendera zblenduj orzechy nerkowca, płatki drożdżowe i napój roślinny Tymbark Just Plants owies.
Przełóż na patelnię makaron oraz brokuły, zalej przygotowanym wcześniej sosem, dopraw solą oraz pieprzem i trzymaj jeszcze 5 minut pod przykryciem.
Podawaj ze świeżymi ziołami.