Wegański deser warstwowy

decomorreno
Wegański deser warstwowy

0

4.5 / 2

Chcesz zaskoczyć gości serwując im na stole przysmak, który zrobi prawdziwy efekt WOW i przemówi do każdego? Idealnie trafiłeś! Oto bezbłędny wegański deser, który dosłownie można pożerać wzrokiem. Kawałki czekoladowego puszystego ciasta układane warstwowo i naprzemiennie ze śmietanką kokosową i świeżymi owocami to prawdziwy raj dla podniebienia. Aż ślinka cieknie!

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

40 g kakao decomorreno

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 łyżka sok z cytryny

150 g ksylitol

500 mleko roślinne

125 olej

3 łyżka powidła

1 l mleko kokosowe

250 g truskawki

250 g maliny

125 g borówki

Przygotowanie


1

Wymieszaj suche składniki, następnie dodaj mokre składniki i wymieszaj całość.

2

Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C w formie: 24x35 cm . Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

3

Gdy ciasto wystygnie - pokrój je w kostkę. Następnie przygotuj dużą, przezroczystą miskę.

4

W wysokim naczyniu ubij twardą część bardzo dobrze schłodzonego mleka kokosowego (musi być dobrej jakości).

5

Do miski wyłóż warstwę pokrojonego ciasta, następnie umyte i pokrojone owoce, po czym na całość wyłóż ubitą śmietankę kokosową.

6

Powtórz czynności z kroku 5 - dokładając kolejne warstwy. Wierzch deseru udekoruj świeżymi owocami. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły