Wegański czekoladowy deserek z batatów
decomorreno
Oto zdrowa, wegańska propozycja dla każdego łakomczucha! Pyszny, kremowy i idealnie słodki deser, bez zbędnego dodatku cukru. Zawiera mnóstwo odżywczego ziemniaka oraz sycących migdałów. Koniecznie wypróbuj!
0
5 / 1
Oto zdrowa, wegańska propozycja dla każdego łakomczucha! Pyszny, kremowy i idealnie słodki deser, bez zbędnego dodatku cukru. Zawiera mnóstwo odżywczego ziemniaka oraz sycących migdałów. Koniecznie wypróbuj!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
4 szt. jabłka
1 łyżeczka cynamon
60 g kakao decomorreno
2 szkl. puree z batatów
250 mleko kokosowe
4 łyżka syrop z agawy
1 łyżka olej kokosowy
Przygotowanie
Jeśli nie posiadasz gotowego puree z batatów, wystarczy 4-5 sztuk upiec w całości w piekarniku w 200 C przez około 40 -60 minut. Po upieczeniu zdejmij skórkę i zblenduj na gładkie puree. Dodaj do niego kakao, mleko kokosowe, syrop i szczyptę soli lub opcjonalnie ekstrakt z wanilii.
Jabłka obierz ze skórki, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść olej kokosowy i podsmażaj delikatnie jabłka z dodatkiem cynamonu. Gdyby jabłka były zbyt kwaśne, możesz dodać odrobinę syropu z agawy.
Ciasteczka rozkrusz i wsyp na dno każdej szklanki, następnie wyłóż warstwę musu czekoladowego, kolejno warstwę jabłek i na koniec pozostałą cześć musu. Wierzch posyp posiekanymi migdałami. Podawaj od razu lub po schłodzeniu. *Do przepisu będą potrzebne ciasteczka wegańskie