Wegański czekoladowy deserek z batatów

decomorreno
Wegański czekoladowy deserek  z batatów

0

5 / 1

Oto zdrowa, wegańska propozycja dla każdego łakomczucha! Pyszny, kremowy i idealnie słodki deser, bez zbędnego dodatku cukru. Zawiera mnóstwo odżywczego ziemniaka oraz sycących migdałów. Koniecznie wypróbuj!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

4 szt. jabłka

1 łyżeczka cynamon

60 g kakao decomorreno

2 szkl. puree z batatów

250 mleko kokosowe

4 łyżka syrop z agawy

1 łyżka olej kokosowy

Przygotowanie


1

Jeśli nie posiadasz gotowego puree z batatów, wystarczy 4-5 sztuk upiec w całości w piekarniku w 200 C przez około 40 -60 minut. Po upieczeniu zdejmij skórkę i zblenduj na gładkie puree. Dodaj do niego kakao, mleko kokosowe, syrop i szczyptę soli lub opcjonalnie ekstrakt z wanilii.

2

Jabłka obierz ze skórki, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść olej kokosowy i podsmażaj delikatnie jabłka z dodatkiem cynamonu. Gdyby jabłka były zbyt kwaśne, możesz dodać odrobinę syropu z agawy.

3

Ciasteczka rozkrusz i wsyp na dno każdej szklanki, następnie wyłóż warstwę musu czekoladowego, kolejno warstwę jabłek i na koniec pozostałą cześć musu. Wierzch posyp posiekanymi migdałami. Podawaj od razu lub po schłodzeniu. *Do przepisu będą potrzebne ciasteczka wegańskie

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły