Wędlina mieszana

m7
Wędlina mieszana

0

0 / 0

Domowa szynka idealna do kanapek.

7

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

5 szczyp. sól

2 łyżecz. pieprz ziarnisty

1 łyżka gorczyca

60 dag. schab bez kości

50 dag. wieprzowina łopatka

50 dag. słonina

50 dag. wieprzowina szynka surowa

Przygotowanie


1

Schab kroimy w kostkę. Łopatkę, szynkę, słonie mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy gorczycę, pieprz i sól do smaku. Dodajemy jeszcze schab pokrojony w kawałki (dość spore) i mieszamy wszystko. Tak wymieszaną masę mięsną formujemy w walec i okręcamy folią żaroodporną. Obwiązujemy nitką. Zalewamy 2-3 razy wrzątkiem i parzymy. Następnie przekładamy do wędzarni i wędzimy ok. 4-5 godzin dymem z drzew owocowych.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

439

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

b/d

0

Tłuszcze

38

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły