Wędlina mieszana
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Wędlina mieszana](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976331663.jpeg&w=3840&q=75)
Domowa szynka idealna do kanapek.
0
0 / 0
Domowa szynka idealna do kanapek.
7
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
15 porcji
Składniki
5 szczyp. sól
2 łyżecz. pieprz ziarnisty
1 łyżka gorczyca
60 dag. schab bez kości
50 dag. wieprzowina łopatka
50 dag. słonina
50 dag. wieprzowina szynka surowa
Przygotowanie
1
Schab kroimy w kostkę. Łopatkę, szynkę, słonie mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy gorczycę, pieprz i sól do smaku. Dodajemy jeszcze schab pokrojony w kawałki (dość spore) i mieszamy wszystko. Tak wymieszaną masę mięsną formujemy w walec i okręcamy folią żaroodporną. Obwiązujemy nitką. Zalewamy 2-3 razy wrzątkiem i parzymy. Następnie przekładamy do wędzarni i wędzimy ok. 4-5 godzin dymem z drzew owocowych.