Wędlina mieszana
m7
0
0 / 0
0
Domowa szynka idealna do kanapek.
7
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
15 porcji
Składniki
5 szcz. sól
2 łyżeczka pieprz ziarnisty
1 łyżka gorczyca
60 dek. schab bez kości
50 dek. wieprzowina łopatka
50 dek. słonina
50 dek. wieprzowina szynka surowa
Przygotowanie
1
Schab kroimy w kostkę. Łopatkę, szynkę, słonie mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy gorczycę, pieprz i sól do smaku. Dodajemy jeszcze schab pokrojony w kawałki (dość spore) i mieszamy wszystko. Tak wymieszaną masę mięsną formujemy w walec i okręcamy folią żaroodporną. Obwiązujemy nitką. Zalewamy 2-3 razy wrzątkiem i parzymy. Następnie przekładamy do wędzarni i wędzimy ok. 4-5 godzin dymem z drzew owocowych.