Wędlina mieszana
m7
Domowa szynka idealna do kanapek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
439
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Domowa szynka idealna do kanapek.
7
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
5 szczyp. sól
2 łyżecz. pieprz ziarnisty
1 łyżka gorczyca
60 dag. schab bez kości
50 dag. wieprzowina łopatka
50 dag. słonina
50 dag. wieprzowina szynka surowa
Przygotowanie
Schab kroimy w kostkę. Łopatkę, szynkę, słonie mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy gorczycę, pieprz i sól do smaku. Dodajemy jeszcze schab pokrojony w kawałki (dość spore) i mieszamy wszystko. Tak wymieszaną masę mięsną formujemy w walec i okręcamy folią żaroodporną. Obwiązujemy nitką. Zalewamy 2-3 razy wrzątkiem i parzymy. Następnie przekładamy do wędzarni i wędzimy ok. 4-5 godzin dymem z drzew owocowych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
439
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.