Wątróbka z winem

m7
Wątróbka z winem

0

0 / 0

podawać z wytrawnym czerwonym winem

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 szt. cytryna

3 łyżka mąka pszenna tortowa

50 dag. wątroba cielęca

1 szczyp. sól biała

1 szczyp. pieprz

0.25 l olej rzepakowy uniwersalny

1 szt. cebula

1 szt. kieliszek wytrawnego czerwonego wina

0.50 szt. pęczek naci pietruszki

Przygotowanie


1

Wątróbkę sprawić i pokroić w cienkie plastry.

2

Każdy oprószyć mąką solą i pieprzem.

3

Cebule pokroić w plastry.

4

W rondlu na maśle poddusić cebulę.

5

Wątróbkę smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron po 5 min.

6

Posypać pietruszka, dodać cebulę, zalać winem i dusić 5 minut.

7

Podawać z plasterkami cytryny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

782

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

14

gram

Tłuszcze

66

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły