Wątróbka z winem
m7
podawać z wytrawnym czerwonym winem
0
0 / 0
podawać z wytrawnym czerwonym winem
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 szt. cytryna
3 łyżka mąka pszenna tortowa
50 dek. wątroba cielęca
1 szcz. sól biała
1 szcz. pieprz
0.25 l olej rzepakowy uniwersalny
1 szt. cebula
1 szt. kieliszek wytrawnego czerwonego wina
0.50 szt. pęczek naci pietruszki
Przygotowanie
1
Wątróbkę sprawić i pokroić w cienkie plastry.
2
Każdy oprószyć mąką solą i pieprzem.
3
Cebule pokroić w plastry.
4
W rondlu na maśle poddusić cebulę.
5
Wątróbkę smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron po 5 min.
6
Posypać pietruszka, dodać cebulę, zalać winem i dusić 5 minut.
7
Podawać z plasterkami cytryny.