Wątróbka z winem
m7
podawać z wytrawnym czerwonym winem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
782
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
66
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
podawać z wytrawnym czerwonym winem
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 szt. cytryna
3 łyżka mąka pszenna tortowa
50 dag. wątroba cielęca
1 szczyp. sól biała
1 szczyp. pieprz
0.25 l olej rzepakowy uniwersalny
1 szt. cebula
1 szt. kieliszek wytrawnego czerwonego wina
0.50 szt. pęczek naci pietruszki
Przygotowanie
Wątróbkę sprawić i pokroić w cienkie plastry.
Każdy oprószyć mąką solą i pieprzem.
Cebule pokroić w plastry.
W rondlu na maśle poddusić cebulę.
Wątróbkę smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron po 5 min.
Posypać pietruszka, dodać cebulę, zalać winem i dusić 5 minut.
Podawać z plasterkami cytryny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
782
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
66
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.