Wątróbka z jabłkiem i cebulką

EkspertOdKuchni
Wątróbka z jabłkiem i cebulką

0

5 / 1

Zasmakuj połączenia delikatnej wątróbki ze słodkim jabłkiem i aromatyczną cebulą. Przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu i będzie doskonałym wyborem na obiad lub kolację. Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy i smaczny posiłek, a także cenisz sobie aromatyczne kombinacje smakowe, wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką spełni Twoje oczekiwania!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g wątróbka kurza

100 g mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. cebula biała

80 g masło klarowane

2 szt. jabłka

40 g miód

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 opak. tymbark jabłko 100%

Przygotowanie


1

Jabłka umyć i pokroić w półksiężyce.

2

Rozpuścić 20 g masła, dodać miód i karmelizować jabłka aż będą miały złoty kolor. Pod koniec doprawić pieprzem, solą oraz tymiankiem.

3

Cebulę pokrojoną w krążki podsmażyć na patelni po karmelizacji jabłek, żeby się zarumieniła.

4

Wątróbkę oczyścić, obtoczyć w mące i smażyć na średnim ogniu na maśle klarowanym, aż będzie miała ładny brązowy kolor — w środku powinna być lekko różowa, ale ścięta.

5

Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz (nie solimy wcześniej, bo wątróbka będzie twarda).

6

Serwujemy razem z wcześniej przygotowanymi jabłkami, cebulą i dekorujemy świeżym tymiankiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły