Wątróbka z jabłkiem i cebulką
EkspertOdKuchni
Zasmakuj połączenia delikatnej wątróbki ze słodkim jabłkiem i aromatyczną cebulą. Przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu i będzie doskonałym wyborem na obiad lub kolację. Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy i smaczny posiłek, a także cenisz sobie aromatyczne kombinacje smakowe, wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką spełni Twoje oczekiwania!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
966
kcal
Białka
59
gram
Węglowodany
141
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Zasmakuj połączenia delikatnej wątróbki ze słodkim jabłkiem i aromatyczną cebulą. Przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu i będzie doskonałym wyborem na obiad lub kolację. Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy i smaczny posiłek, a także cenisz sobie aromatyczne kombinacje smakowe, wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką spełni Twoje oczekiwania!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g wątróbka kurza
100 g mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. cebula biała
80 g masło klarowane
2 szt. jabłka
40 g miód
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 opak. tymbark jabłko 100%
Przygotowanie
Jabłka umyć i pokroić w półksiężyce.
Rozpuścić 20 g masła, dodać miód i karmelizować jabłka aż będą miały złoty kolor. Pod koniec doprawić pieprzem, solą oraz tymiankiem.
Cebulę pokrojoną w krążki podsmażyć na patelni po karmelizacji jabłek, żeby się zarumieniła.
Wątróbkę oczyścić, obtoczyć w mące i smażyć na średnim ogniu na maśle klarowanym, aż będzie miała ładny brązowy kolor — w środku powinna być lekko różowa, ale ścięta.
Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz (nie solimy wcześniej, bo wątróbka będzie twarda).
Serwujemy razem z wcześniej przygotowanymi jabłkami, cebulą i dekorujemy świeżym tymiankiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
966
kcal
Białka
59
gram
Węglowodany
141
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.