Wątróbka wołowa w sosie własnym
m7
Wątróbka wołowa w sosie własnym to klasyczne danie, które z pewnością zachwyci miłośników intensywnych smaków. Doskonale sprawdzi się jako sycący obiad lub kolacja, zwłaszcza w chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego. Wątróbka jest źródłem wielu wartości odżywczych, w tym żelaza, witamin z grupy B oraz innych minerałów, co czyni ją nie tylko smacznym, ale i zdrowym wyborem. Świetnie komponuje się z purée ziemniaczanym, duszonymi warzywami czy pieczywem, które wchłonie bogaty sos.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
577
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wątróbka wołowa w sosie własnym to klasyczne danie, które z pewnością zachwyci miłośników intensywnych smaków. Doskonale sprawdzi się jako sycący obiad lub kolacja, zwłaszcza w chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego. Wątróbka jest źródłem wielu wartości odżywczych, w tym żelaza, witamin z grupy B oraz innych minerałów, co czyni ją nie tylko smacznym, ale i zdrowym wyborem. Świetnie komponuje się z purée ziemniaczanym, duszonymi warzywami czy pieczywem, które wchłonie bogaty sos.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
250 bulion wołowy
1 kg wątroba wołowa
2 łyżecz. kolendra
1 łyżecz. pieprz kolorowy
1 szt. cebula
30 dag. boczek bez kości (wieprzowina)
Przygotowanie
Kolendrę wraz z pieprzem utrzeć w moździerzu. Cebulę pokroić w wiórki.
Na suchej patelni wytopić boczek pokrojony w plastry grubości 2 cm. Gdy się zarumieni z dwóch stron, zdjąć go z patelni i włożyć wątróbkę wołową. Smażyć z dwóch stron ok. 4 minut z każdej strony (jeśli wątróbki wcześniej nie pokroiliśmy i smażymy większe kawałki nakłuwamy ją widelcem). Po przewróceniu na drugą stronę posypać ją mieszanką kolendry i pieprzu.
Gdy się usmaży przełożyć do boczku i na patelnię wrzucić cebulę. Posypać solą i smażyć pod przykryciem do miękkości.
W oddzielnym garnku z bulionem dodać cebulkę wraz z tłuszczem, dodać wątróbkę oraz boczek i dusić pod przykryciem 7 minut. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty zagęścić go mąką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
577
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.