Wątróbka wołowa w sosie własnym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Wątróbka wołowa w sosie własnym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977303007.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne i pełne wartości danie z wątróbki.
0
0 / 0
Pyszne i pełne wartości danie z wątróbki.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
250 bulion wołowy
1 kg wątroba wołowa
2 łyżecz. kolendra
1 łyżecz. pieprz kolorowy
1 szt. cebula
30 dag. boczek bez kości (wieprzowina)
Przygotowanie
Kolendrę wraz z pieprzem utrzeć w moździerzu. Cebulę pokroić w wiórki.
Na suchej patelni wytopić boczek pokrojony w plastry grubości 2 cm. Gdy się zarumieni z dwóch stron, zdjąć go z patelni i włożyć wątróbkę wołową. Smażyć z dwóch stron ok. 4 minut z każdej strony (jeśli wątróbki wcześniej nie pokroiliśmy i smażymy większe kawałki nakłuwamy ją widelcem). Po przewróceniu na drugą stronę posypać ją mieszanką kolendry i pieprzu.
Gdy się usmaży przełożyć do boczku i na patelnię wrzucić cebulę. Posypać solą i smażyć pod przykryciem do miękkości.
W oddzielnym garnku z bulionem dodać cebulkę wraz z tłuszczem, dodać wątróbkę oraz boczek i dusić pod przykryciem 7 minut. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty zagęścić go mąką.