Wątróbka wołowa w sosie własnym

m7
Wątróbka wołowa w sosie własnym

0

0 / 0

Pyszne i pełne wartości danie z wątróbki.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

250 bulion wołowy

1 kg wątroba wołowa

2 łyżeczka kolendra

1 łyżeczka pieprz kolorowy

1 szt. cebula

30 dek. boczek bez kości (wieprzowina)

Przygotowanie


1

Kolendrę wraz z pieprzem utrzeć w moździerzu. Cebulę pokroić w wiórki.

2

Na suchej patelni wytopić boczek pokrojony w plastry grubości 2 cm. Gdy się zarumieni z dwóch stron, zdjąć go z patelni i włożyć wątróbkę wołową. Smażyć z dwóch stron ok. 4 minut z każdej strony (jeśli wątróbki wcześniej nie pokroiliśmy i smażymy większe kawałki nakłuwamy ją widelcem). Po przewróceniu na drugą stronę posypać ją mieszanką kolendry i pieprzu.

3

Gdy się usmaży przełożyć do boczku i na patelnię wrzucić cebulę. Posypać solą i smażyć pod przykryciem do miękkości.

4

W oddzielnym garnku z bulionem dodać cebulkę wraz z tłuszczem, dodać wątróbkę oraz boczek i dusić pod przykryciem 7 minut. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty zagęścić go mąką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły