Watnik
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Watnik](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975161157.jpeg&w=3840&q=75)
świetny sposób na wykorzystanie białek
1
0 / 0
świetny sposób na wykorzystanie białek
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 łyżecz. żelatyna
1 szkl. białko jaja kurzego
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. śmietana 18%
1 szt. galaretka
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Podane składniki na ciasto dokładnie wymieszać czyli białka, 1 szklankę cukru, mąkę i proszek do pieczenia. Piec ok. 20 minut.
Następnie przygotować masę.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody pozostawić do zastygnięcia.
Szklankę śmietany (może być troszkę więcej) ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i zostawić do ostygnięcia. następnie połączyć ją ze śmietaną.
Galaretkę pokroić w kosteczkę i dodać do ubitej śmietany. Delikatnie wymieszać.
Smarować powstałą masą upieczone i przekrojone na pół ciasto. Odstawić do lodówki na parę godzin.