Watnik

m7
Watnik

1

0 / 0

świetny sposób na wykorzystanie białek

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

3 łyżecz. żelatyna

1 szkl. białko jaja kurzego

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. śmietana 18%

1 szt. galaretka

0.50 szkl. cukier

Przygotowanie


1

Podane składniki na ciasto dokładnie wymieszać czyli białka, 1 szklankę cukru, mąkę i proszek do pieczenia. Piec ok. 20 minut.

2

Następnie przygotować masę.

3

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody pozostawić do zastygnięcia.

4

Szklankę śmietany (może być troszkę więcej) ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i zostawić do ostygnięcia. następnie połączyć ją ze śmietaną.

5

Galaretkę pokroić w kosteczkę i dodać do ubitej śmietany. Delikatnie wymieszać.

6

Smarować powstałą masą upieczone i przekrojone na pół ciasto. Odstawić do lodówki na parę godzin.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły