1

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
3 Łyżeczki
ŻELATYNA
1 Szklanka
białko jaja kurzego
1 Szklanka
cukier
1 Szklanka
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
śmietana 18%
1 Sztuka
Galaretka
0.5 Szklanki
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Podane składniki na ciasto dokładnie wymieszać czyli białka, 1 szklankę cukru, mąkę i proszek do pieczenia. Piec ok. 20 minut.
  2. Następnie przygotować masę.
  3. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody pozostawić do zastygnięcia.
  4. Szklankę śmietany (może być troszkę więcej) ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i zostawić do ostygnięcia. następnie połączyć ją ze śmietaną.
  5. Galaretkę pokroić w kosteczkę i dodać do ubitej śmietany. Delikatnie wymieszać.
  6. Smarować powstałą masą upieczone i przekrojone na pół ciasto. Odstawić do lodówki na parę godzin.

Opis

świetny sposób na wykorzystanie białek

Podobne przepisy

Babka wielkanocna

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Ciasto z masą brzoskwiniową

Przepis
Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Sernik z makiem

Przepis
Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Tort Kakaowy z truskawkami

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Tort Kakaowy z truskawkami

BABECZKI JAGLANE Z MAKIEM I MALINAMI

Przepis
Średni Do 40 min
BABECZKI JAGLANE Z MAKIEM I MALINAMI

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!