Warzywne placki z sosem gochujang-mayo

Lubella
Warzywne placki z sosem gochujang-mayo

2

0 / 0

Warzywne placki z sosem gochujang-mayo to świetny sposób na szybki i sycący obiad lub kolację. Są chrupiące na zewnątrz, pełne warzyw i doskonale komponują się z wyrazistym sosem. Połączenie cukinii, batata, cebuli, marchewki i sosu na bazie koreańskiej pasty gochujang i majonezu to idealny wybór dla wszystkich miłośników orientalnych smaków. Życzymy smacznego!

15

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Placki

1 szkl. mąka pszenna lubella

1 szkl. woda

1 szt. batat

1 szt. cukinia

0.50 szt. marchewka

0.50 szt. cebula

2 łyżka cebula dymka

3 łyżka oliwa z oliwek do smażenia

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Sos

1 łyżka pasta gochujang

4 łyżka majonez

1 łyżka miód

2 łyżka woda

1 szt. ząbek czosnku

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Mąkę pszenną, wodę, pieprz i sól zmiksować w blenderze na gładką masę.

2

Warzywa umyć i pokroić obieraczką w cienkie paski. Cebulę pokroić w cienkie pióra.

3

Ciasto wymieszać z warzywami.

4

Smażyć placki na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoto.

5

W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu.

6

Placki podawać na ciepło z przygotowanym sosem.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły