Warzywne leczo z sezonowymi warzywami i koncentratem pomidorowym
maspexdigital
Sycące leczo bez mięsa? Jest możliwe i mamy na niego przepis. To danie, które zaskakuje niepowtarzalnymi, bezmięsnymi składnikami, a jednocześnie niesamowitym smakiem i aromatem. Spróbuj i sam oceń, która wersja bardziej Ci smakuje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
371
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sycące leczo bez mięsa? Jest możliwe i mamy na niego przepis. To danie, które zaskakuje niepowtarzalnymi, bezmięsnymi składnikami, a jednocześnie niesamowitym smakiem i aromatem. Spróbuj i sam oceń, która wersja bardziej Ci smakuje.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szt. papryka
3 szt. cebula cukrowa
2 szt. pomidor
2 szt. ziemniaki
1 szt. cukinia
2 szt. marchew
1 szkl. bulion warzywny
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. słodka papryka
1 łyżecz. wędzona papryka
3 łyżka olej
Przygotowanie
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z ziemniakami oraz marchewką, które po pokrojeniu wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i dusimy kilka minut.
Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę i cebulkę.
Gdy warzywa się duszą myjemy cukinię, usuwamy nasiona i kroimy w grubą kostkę. Pomidora obieramy ze skórki i usuwamy nasiona, po czym kroimy w spore kawałki i odkładamy na bok.
Do garnka z podduszonymi warzywami dorzucamy przygotowaną cukinię i pomidora.
Dolewamy bulion warzywny i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
Następnie dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy aż ziemniaki będą miękkie. Podajemy posypane natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
371
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.