Warzywne kaszotto z sosem neapolitańskim
MagdalenaKuzia-Grzesiak
Pyszne kaszotto to moja wersja na temat owianej złą sławą kaszy. Dobre przyprawy oraz aromatyczny sos neapolitański sprawią, że poczujesz się jak we włoskiej restauracji. Danie bardzo pożywne. Do wykonania również w wersji wegetariańskiej - bez dodatku piersi z kurczaka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
452
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne kaszotto to moja wersja na temat owianej złą sławą kaszy. Dobre przyprawy oraz aromatyczny sos neapolitański sprawią, że poczujesz się jak we włoskiej restauracji. Danie bardzo pożywne. Do wykonania również w wersji wegetariańskiej - bez dodatku piersi z kurczaka.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szkl. kasza pęczak
1 opak. sos neapolitański łowicz
1 szt. cebula
200 g pieczarki
100 g papryka czerwona
1 plaster papryka zielona
1 łyżecz. sól, pieprz
1 szczyp. curry
1 łyżecz. zioła prowansalskie
400 g filet z piersi kurczaka
2 szkl. woda
1 łyżka olej
Przygotowanie
Fileta z piersi kurczaka pokrój na małą kostkę. Wrzuć do rondelka na rozgrzaną łyżkę oleju. Podczas smażenia dopraw solą i pieprzem. Smaż około 5 minut.
Cebulę pokrój w piórka, paprykę w kostkę, a pieczarki w plasterki. Dodaj do podsmażonego kurczaka. Podczas smażenia mięsa i warzyw dodaj sól pieprz, szczyptę lub łyżeczkę curry (wedle uznania) i łyżeczkę ziół prowansalskich. Smaż wszystko około 5 minut, aż warzywa puszczą wodę. Na końcu dodaj wyciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku.
Kaszę pęczak opłucz pod bieżącą wodą. Dodaj do mięsa i warzyw podsmażając chwilę. Dodaj szklankę wody i zagotuj. Gotuj na małym ogniu około 15 minut. W razie potrzeby podlej kolejną małą ilością wody.
Na końcu gdy kasza będzie już prawie gotowa dodaj sos Łowicz neapolitański. Wymieszaj dokładnie i zagotuj. Gotuj około 5 minut często mieszając aby sos nie przypalił się do rondelka.
Spróbuj kaszy i w razie potrzeby dodaj jeszcze szczyptę soli lub pieprzu wedle własnego uznania. Gdy danie będzie miało odpowiednią ilość przypraw możesz wykładać do głębokiego naczynia i od razu podawać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
452
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.