Warzywne kaszotto z sosem neapolitańskim

MagdalenaKuzia-Grzesiak
Warzywne kaszotto z sosem neapolitańskim

0

0 / 0

Pyszne kaszotto to moja wersja na temat owianej złą sławą kaszy. Dobre przyprawy oraz aromatyczny sos neapolitański sprawią, że poczujesz się jak we włoskiej restauracji. Danie bardzo pożywne. Do wykonania również w wersji wegetariańskiej - bez dodatku piersi z kurczaka.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szkl. kasza pęczak

1 opak. sos neapolitański łowicz

1 szt. cebula

200 g pieczarki

100 g papryka czerwona

1 plast. papryka zielona

1 łyżeczka sól, pieprz

1 szcz. curry

1 łyżeczka zioła prowansalskie

400 g filet z piersi kurczaka

2 szkl. woda

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

Fileta z piersi kurczaka pokrój na małą kostkę. Wrzuć do rondelka na rozgrzaną łyżkę oleju. Podczas smażenia dopraw solą i pieprzem. Smaż około 5 minut.

2

Cebulę pokrój w piórka, paprykę w kostkę, a pieczarki w plasterki. Dodaj do podsmażonego kurczaka. Podczas smażenia mięsa i warzyw dodaj sól pieprz, szczyptę lub łyżeczkę curry (wedle uznania) i łyżeczkę ziół prowansalskich. Smaż wszystko około 5 minut, aż warzywa puszczą wodę. Na końcu dodaj wyciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku.

3

Kaszę pęczak opłucz pod bieżącą wodą. Dodaj do mięsa i warzyw podsmażając chwilę. Dodaj szklankę wody i zagotuj. Gotuj na małym ogniu około 15 minut. W razie potrzeby podlej kolejną małą ilością wody.

4

Na końcu gdy kasza będzie już prawie gotowa dodaj sos Łowicz neapolitański. Wymieszaj dokładnie i zagotuj. Gotuj około 5 minut często mieszając aby sos nie przypalił się do rondelka.

5

Spróbuj kaszy i w razie potrzeby dodaj jeszcze szczyptę soli lub pieprzu wedle własnego uznania. Gdy danie będzie miało odpowiednią ilość przypraw możesz wykładać do głębokiego naczynia i od razu podawać.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły