Warzywna zupa krem z cukinii z ketchupem i mleczkiem kokosowym

kontakt_2
Warzywna zupa krem z cukinii z ketchupem i mleczkiem kokosowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Jak przyrządzić pożywne, pyszne, lekkie i proste danie? Nie ma nic prostszego niż zupa krem. Mamy przepis na taką niezwykłą – z ketchupem, cukinią i papryką. 
 
Obawiasz się, że będzie kaloryczna? W żadnym wypadku! Jest kremowa, ketchupowa i… odchudzająca!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 l bulion warzywny

2 szt. marchewka

1 szt. cukinia

2 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżka lubczyk

1 łyżka olej kokosowy

2 szczyp. sól, pieprz

300 mleczko kokosowe

2 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

Przygotowanie


Cebule pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na oleju kokosowym. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Smaż aż cebula się zarumieni.

Warzywa obierz, pokrój w kostkę i gotuj w bulionie, dodaj podsmażony czosnek i cebulkę. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj lubczyk, 2 łyżki ketchupu Kotlin 60% mniej kalorii oraz sól i pieprz do smaku.

Kiedy zupa wystygnie, zblenduj ją na gładką masę. Pamiętaj, żeby nie blendować gorącej zupy, ponieważ może to uszkodzić ostrza blendera.

Do zabielenia zupy, zamiast popularnej, tłustej śmietany, użyj mleczka kokosowego. Nada ono potrawie kremowego, delikatnego smaczku. Korzystaj z dietetycznych zamienników. Będziesz w szoku, kiedy odkryjesz zupełnie nowe połączenia smakowe. Smacznie, zdrowo i lekko – jednak ideały istnieją ;-)

Wartości odżywcze na porcję


Energia

276

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły