Warzywna zupa krem z cukinii z ketchupem i mleczkiem kokosowym
kontakt_2
Jak przyrządzić pożywne, pyszne, lekkie i proste danie? Nie ma nic prostszego niż zupa krem. Mamy przepis na taką niezwykłą – z ketchupem, cukinią i papryką. Obawiasz się, że będzie kaloryczna? W żadnym wypadku! Jest kremowa, ketchupowa i… odchudzająca!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
276
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jak przyrządzić pożywne, pyszne, lekkie i proste danie? Nie ma nic prostszego niż zupa krem. Mamy przepis na taką niezwykłą – z ketchupem, cukinią i papryką. Obawiasz się, że będzie kaloryczna? W żadnym wypadku! Jest kremowa, ketchupowa i… odchudzająca!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 l bulion warzywny
2 szt. marchewka
1 szt. cukinia
2 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka lubczyk
1 łyżka olej kokosowy
2 szczyp. sól, pieprz
300 mleczko kokosowe
2 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
Przygotowanie
Cebule pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na oleju kokosowym. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Smaż aż cebula się zarumieni.
Warzywa obierz, pokrój w kostkę i gotuj w bulionie, dodaj podsmażony czosnek i cebulkę. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj lubczyk, 2 łyżki ketchupu Kotlin 60% mniej kalorii oraz sól i pieprz do smaku.
Kiedy zupa wystygnie, zblenduj ją na gładką masę. Pamiętaj, żeby nie blendować gorącej zupy, ponieważ może to uszkodzić ostrza blendera.
Do zabielenia zupy, zamiast popularnej, tłustej śmietany, użyj mleczka kokosowego. Nada ono potrawie kremowego, delikatnego smaczku. Korzystaj z dietetycznych zamienników. Będziesz w szoku, kiedy odkryjesz zupełnie nowe połączenia smakowe. Smacznie, zdrowo i lekko – jednak ideały istnieją ;-)