Warzywna przygoda

kontakt_6
Warzywna przygoda

0

0 / 0

Konkurs szkolny- przepis zaakceptowany.

19

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 łyżka oliwa

1 szt. kalafior

2 szt. ząbek czosnku

0.50 szt. sok z cytryny

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. przyprawa do grilla

5 szt. marchewka

0.25 szt. seler

1 szt. pietruszka

2 łyżka masło

1 łyżka bułka tarta

5 szt. ziemniaki

1 szt. cebula

4 szt. ząbek czosnku

2 szt. cukinia

250 g kapary

1 opak. pomidory krojone łowicz

1 szt. mix sałat

1 szt. sos winegret

Przygotowanie


1

Kalafiora umyć i posiekać go w plastry o grubości ok. 3 cm. Marynata: 4 łyżki oliwy wlać do miski ,dodać zmielone 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz, wymieszać i posmarować nią steki. Piekarnik nagrzać do 200*C . Trzymać w piekarniku 15 minut. Po ich upływie odwrócić je i włożyć na następne 15 minut.

2

Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę i gotować na parze, aż zmiękną Na patelni podsmażyć cebulę dodając do niej zmielone ząbki czosnku, pokrojoną cukinię i kapary. Całość smażyć przez ok. 10-15 minut.

3

Obrane i pokrojone ziemniaki wkładamy do wody i gotujemy. Gdy ziemniaki będą wystarczająco miękkie, odlać wodę i dodać do nich mieszankę z kaparami.

4

Mix sałat dokładnie umyć. Posiekane pomidory dodać do sałaty i polać sosem winegret.

5

Całość składników podajemy na talerzu, udekorowane według uznania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły