Warzywna przygoda
kontakt_6
Konkurs szkolny- przepis zaakceptowany.
0
0 / 0
Konkurs szkolny- przepis zaakceptowany.
19
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 łyżka oliwa
1 szt. kalafior
2 szt. ząbek czosnku
0.50 szt. sok z cytryny
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. przyprawa do grilla
5 szt. marchewka
0.25 szt. seler
1 szt. pietruszka
2 łyżka masło
1 łyżka bułka tarta
5 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
4 szt. ząbek czosnku
2 szt. cukinia
250 g kapary
1 opak. pomidory krojone łowicz
1 szt. mix sałat
1 szt. sos winegret
Przygotowanie
Kalafiora umyć i posiekać go w plastry o grubości ok. 3 cm. Marynata: 4 łyżki oliwy wlać do miski ,dodać zmielone 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz, wymieszać i posmarować nią steki. Piekarnik nagrzać do 200*C . Trzymać w piekarniku 15 minut. Po ich upływie odwrócić je i włożyć na następne 15 minut.
Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę i gotować na parze, aż zmiękną Na patelni podsmażyć cebulę dodając do niej zmielone ząbki czosnku, pokrojoną cukinię i kapary. Całość smażyć przez ok. 10-15 minut.
Obrane i pokrojone ziemniaki wkładamy do wody i gotujemy. Gdy ziemniaki będą wystarczająco miękkie, odlać wodę i dodać do nich mieszankę z kaparami.
Mix sałat dokładnie umyć. Posiekane pomidory dodać do sałaty i polać sosem winegret.
Całość składników podajemy na talerzu, udekorowane według uznania.