Warzywna przygoda

kontakt_6
Warzywna przygoda

Średnia 0 / 0

Oceń!

Konkurs szkolny- przepis zaakceptowany.

19

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 łyżka oliwa

1 szt. kalafior

2 szt. ząbek czosnku

0.50 szt. sok z cytryny

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. przyprawa do grilla

5 szt. marchewka

0.25 szt. seler

1 szt. pietruszka

2 łyżka masło

1 łyżka bułka tarta

5 szt. ziemniaki

1 szt. cebula

4 szt. ząbek czosnku

2 szt. cukinia

250 g kapary

1 opak. pomidory krojone łowicz

1 szt. mix sałat

1 szt. sos winegret

Przygotowanie


Kalafiora umyć i posiekać go w plastry o grubości ok. 3 cm. Marynata: 4 łyżki oliwy wlać do miski ,dodać zmielone 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz, wymieszać i posmarować nią steki. Piekarnik nagrzać do 200*C . Trzymać w piekarniku 15 minut. Po ich upływie odwrócić je i włożyć na następne 15 minut.

Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę i gotować na parze, aż zmiękną Na patelni podsmażyć cebulę dodając do niej zmielone ząbki czosnku, pokrojoną cukinię i kapary. Całość smażyć przez ok. 10-15 minut.

Obrane i pokrojone ziemniaki wkładamy do wody i gotujemy. Gdy ziemniaki będą wystarczająco miękkie, odlać wodę i dodać do nich mieszankę z kaparami.

Mix sałat dokładnie umyć. Posiekane pomidory dodać do sałaty i polać sosem winegret.

Całość składników podajemy na talerzu, udekorowane według uznania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

489

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

68

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły