Warzywna przygoda
kontakt_6
Konkurs szkolny- przepis zaakceptowany.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
489
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Konkurs szkolny- przepis zaakceptowany.
19
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 łyżka oliwa
1 szt. kalafior
2 szt. ząbek czosnku
0.50 szt. sok z cytryny
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. przyprawa do grilla
5 szt. marchewka
0.25 szt. seler
1 szt. pietruszka
2 łyżka masło
1 łyżka bułka tarta
5 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
4 szt. ząbek czosnku
2 szt. cukinia
250 g kapary
1 opak. pomidory krojone łowicz
1 szt. mix sałat
1 szt. sos winegret
Przygotowanie
Kalafiora umyć i posiekać go w plastry o grubości ok. 3 cm. Marynata: 4 łyżki oliwy wlać do miski ,dodać zmielone 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz, wymieszać i posmarować nią steki. Piekarnik nagrzać do 200*C . Trzymać w piekarniku 15 minut. Po ich upływie odwrócić je i włożyć na następne 15 minut.
Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę i gotować na parze, aż zmiękną Na patelni podsmażyć cebulę dodając do niej zmielone ząbki czosnku, pokrojoną cukinię i kapary. Całość smażyć przez ok. 10-15 minut.
Obrane i pokrojone ziemniaki wkładamy do wody i gotujemy. Gdy ziemniaki będą wystarczająco miękkie, odlać wodę i dodać do nich mieszankę z kaparami.
Mix sałat dokładnie umyć. Posiekane pomidory dodać do sałaty i polać sosem winegret.
Całość składników podajemy na talerzu, udekorowane według uznania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
489
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.