Warzywa zapiekane z sosem bolognese
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Warzywa zapiekane z sosem bolognese](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F3143-1702057673268.jpeg&w=3840&q=75)
Jedna z ulubionych naszych zapiekanek podpatrzona w Restauracji Trattoria w Oświęcimiu.
2
0 / 0
Jedna z ulubionych naszych zapiekanek podpatrzona w Restauracji Trattoria w Oświęcimiu.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 sos pomidorowy łowicz
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. oregano
1 łyżecz. bazylia
500 g mięso mielone wołowe
250 g fasola szparagowa
1 szt. kalafior
1 szt. brokuły
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Warzywa ugotować al dente na parze, wymieszać. W między czasie osobno usmażyć mięso z cebulą i czosnkiem. Dodać sos pomidorowy. Dodać sól, pieprz, dużo oregano.
2/3 warzyw przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem pomidorowo - mięsnym, przykryć pozostałymi warzywami. Posypać dużą ilością sera, najlepiej parmezan połączony z goudą lub gorgonzolą lub mozarellą.
Włożyć do piekarnika i zapiekać w 180 st. aż się ser stopi i zrumieni.