Warzywa zapiekane z sosem bolognese

m7
Warzywa zapiekane z sosem bolognese

2

0 / 0

Jedna z ulubionych naszych zapiekanek podpatrzona w Restauracji Trattoria w Oświęcimiu.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 sos pomidorowy łowicz

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. oregano

1 łyżecz. bazylia

500 g mięso mielone wołowe

250 g fasola szparagowa

1 szt. kalafior

1 szt. brokuły

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Warzywa ugotować al dente na parze, wymieszać. W między czasie osobno usmażyć mięso z cebulą i czosnkiem. Dodać sos pomidorowy. Dodać sól, pieprz, dużo oregano.

2

2/3 warzyw przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem pomidorowo - mięsnym, przykryć pozostałymi warzywami. Posypać dużą ilością sera, najlepiej parmezan połączony z goudą lub gorgonzolą lub mozarellą.

3

Włożyć do piekarnika i zapiekać w 180 st. aż się ser stopi i zrumieni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

533

kcal

Białka

32

gram

Węglowodany

38

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły