Warzywa w zalewie octowej

m7
Warzywa w zalewie octowej

Średnia 3.3 / 6

Oceń!

Warzywa, które przygotowuję na kanapki, do obiadu i do sałatek.

13

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

4 kg ogórki

1 kg papryka czerwona

1 kg pieczarki

5 szkl. cukier

13 szkl. woda

3.50 szkl. ocet

1 szkl. sól

4 szt. ziele angielskie

2 szt. liść laurowy

6 szt. pieprz ziarnisty

1 szt. kalafior

1 łyżka gorczyca

50 dag. cebula

Przygotowanie


Ogórki kroimy na osiem części, w ćwiartki i ćwiartki na pół.

Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy na połówki, możemy je delikatnie sparzyć wrzątkiem.

Paprykę myjemy, wykrawamy z niej gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy przez 2 minuty. Cebulę kroimy na 8 części.

Wszystkie tak przygotowane składniki przekładamy do miski lub dużego garnka, dodajemy 9 szklanek wody i szklankę soli. Mieszamy.

Odstawiamy na 2- 3 godzinki.

Z 13 szklanek wody, 3,5 szklanki octu oraz 5 szklanek cukru przygotowujemy gorącą zalewę.

Do słoików wkładamy przyprawy. Warzywa odsączamy z osolonej wody i przekładamy je do słoików układając dość ścisło.

Następnie zalewamy je gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 4- 5 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

254

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

56

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły