0

Składniki

4 Kilogramy
ogórek
1 Kilogram
papryka czerwona
1 Kilogram
pieczarki
5 Szklanek
cukier
13 Szklanek
woda
3.5 Szklanki
ocet
1 Szklanka
sól
4 Sztuki
ziele angielskie
2 Sztuki
liść laurowy
6 Sztuk
pieprz ziarnisty
1 Sztuka
kalafior
1 Łyżka
gorczyca
50 Dekagramów
cebula
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ogórki kroimy na osiem części, w ćwiartki i ćwiartki na pół.
  2. Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy na połówki, możemy je delikatnie sparzyć wrzątkiem.
  3. Paprykę myjemy, wykrawamy z niej gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
  4. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy przez 2 minuty. Cebulę kroimy na 8 części.
  5. Wszystkie tak przygotowane składniki przekładamy do miski lub dużego garnka, dodajemy 9 szklanek wody i szklankę soli. Mieszamy.
  6. Odstawiamy na 2- 3 godzinki.
  7. Z 13 szklanek wody, 3,5 szklanki octu oraz 5 szklanek cukru przygotowujemy gorącą zalewę.
  8. Do słoików wkładamy przyprawy. Warzywa odsączamy z osolonej wody i przekładamy je do słoików układając dość ścisło.
  9. Następnie zalewamy je gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 4- 5 minut.

Opis

Warzywa, które przygotowuję na kanapki, do obiadu i do sałatek.

Podobne przepisy

Kolorowa zapiekanka z kurczakiem

Łatwy Do 40 min

Kutia

Średni Ponad 3 godz

Pasztet pomidorowy

Średni Ponad 3 godz

Sałatka makaronowa z twarogiem

Łatwy Do 1 godz

Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Średni Do 1 godz

Sałatka śledziowa

Łatwy Do 1 godz

Sałatka z kaszą, pomidorami i rukolą

Łatwy Do 40 min

Sos tatarski

Łatwy Do 40 min

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!