Warzywa w zalewie octowej
m7
Warzywa, które przygotowuję na kanapki, do obiadu i do sałatek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
254
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.3 / 6
Warzywa, które przygotowuję na kanapki, do obiadu i do sałatek.
13
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
4 kg ogórki
1 kg papryka czerwona
1 kg pieczarki
5 szkl. cukier
13 szkl. woda
3.50 szkl. ocet
1 szkl. sól
4 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
6 szt. pieprz ziarnisty
1 szt. kalafior
1 łyżka gorczyca
50 dag. cebula
Przygotowanie
Ogórki kroimy na osiem części, w ćwiartki i ćwiartki na pół.
Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy na połówki, możemy je delikatnie sparzyć wrzątkiem.
Paprykę myjemy, wykrawamy z niej gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy przez 2 minuty. Cebulę kroimy na 8 części.
Wszystkie tak przygotowane składniki przekładamy do miski lub dużego garnka, dodajemy 9 szklanek wody i szklankę soli. Mieszamy.
Odstawiamy na 2- 3 godzinki.
Z 13 szklanek wody, 3,5 szklanki octu oraz 5 szklanek cukru przygotowujemy gorącą zalewę.
Do słoików wkładamy przyprawy. Warzywa odsączamy z osolonej wody i przekładamy je do słoików układając dość ścisło.
Następnie zalewamy je gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 4- 5 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
254
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.