Warzywa w mleczku kokosowym z curry

m7
Warzywa w mleczku kokosowym z curry

Średnia 4.3 / 3

Oceń!

Warzywa w mleczku kokosowym z curry to pyszne, rozgrzewające danie roślinne idealne na obiad lub kolację. Potrawa jest sycąca, bezglutenowa i wegańska – idealna dla osób na diecie roślinnej. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw, takich jak kalafior, marchew, ziemniaki czy fasolka. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Całość świetnie smakuje z ugotowanym ryżem lub chlebkami naan.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 ml mleczko kokosowe

1 kg ziemniaki

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. chili

1 łyżecz. papryka czerwona słodka

0.50 łyżecz. imbir

1 szt. kalafior

4 szt. marchew

3 szt. ząbki czosnku

1 szt. cebula

2 łyżka curry w proszku

3 łyżka olej

150 g fasolka szparagowa

Przygotowanie


Ziemniaki obierz i pokrój w grube półplasterki. Marchewkę pokrój w grubsze plasterki. Kalafior podziel na małe różyczki. Fasolkę szparagową pokrój na kawałki o długości ok. 3–4 cm.

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki, a imbir zetrzyj lub drobno posiekaj.

Wszystko zmiksuj z curry, papryką słodką i chili na gładką pastę (można użyć blendera ręcznego lub malaksera).

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i smaż pastę przyprawową przez około 5 minut, aż zacznie intensywnie pachnieć.

W dużym garnku rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju.

Dodaj wszystkie warzywa oraz usmażoną pastę przyprawową i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie warzywa były nią pokryte.

Zalej całość mleczkiem kokosowym.

Gotuj na małym ogniu przez około 35–40 minut, mieszając co jakiś czas, aż warzywa będą miękkie.

Na końcu dopraw potrawę solą i pieprzem do smaku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

708

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

84

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły