Warzywa w mleczku kokosowym z curry

m7

Warzywa w mleczku kokosowym z curry to pyszne, rozgrzewające danie roślinne idealne na obiad lub kolację. Potrawa jest sycąca, bezglutenowa i wegańska – idealna dla osób na diecie roślinnej. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw, takich jak kalafior, marchew, ziemniaki czy fasolka. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Całość świetnie smakuje z ugotowanym ryżem lub chlebkami naan.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
708
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
4.3 / 3
Warzywa w mleczku kokosowym z curry to pyszne, rozgrzewające danie roślinne idealne na obiad lub kolację. Potrawa jest sycąca, bezglutenowa i wegańska – idealna dla osób na diecie roślinnej. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw, takich jak kalafior, marchew, ziemniaki czy fasolka. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Całość świetnie smakuje z ugotowanym ryżem lub chlebkami naan.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 ml mleczko kokosowe
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. chili
1 łyżecz. papryka czerwona słodka
0.50 łyżecz. imbir
1 szt. kalafior
4 szt. marchew
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. cebula
2 łyżka curry w proszku
3 łyżka olej
150 g fasolka szparagowa
Przygotowanie
Ziemniaki obierz i pokrój w grube półplasterki. Marchewkę pokrój w grubsze plasterki. Kalafior podziel na małe różyczki. Fasolkę szparagową pokrój na kawałki o długości ok. 3–4 cm.
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki, a imbir zetrzyj lub drobno posiekaj.
Wszystko zmiksuj z curry, papryką słodką i chili na gładką pastę (można użyć blendera ręcznego lub malaksera).
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i smaż pastę przyprawową przez około 5 minut, aż zacznie intensywnie pachnieć.
W dużym garnku rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju.
Dodaj wszystkie warzywa oraz usmażoną pastę przyprawową i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie warzywa były nią pokryte.
Zalej całość mleczkiem kokosowym.
Gotuj na małym ogniu przez około 35–40 minut, mieszając co jakiś czas, aż warzywa będą miękkie.
Na końcu dopraw potrawę solą i pieprzem do smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
708
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.