Warzywa w mleczku kokosowym z curry
m7
Pyszny zamiennik zwykłych warzyw czy ziemniaków lub jako oddzielne danie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
708
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
4.3 / 3
Pyszny zamiennik zwykłych warzyw czy ziemniaków lub jako oddzielne danie.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 mleczko kokosowe
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. chili
1 łyżecz. papryka czerwona słodka
0.50 łyżecz. imbir
1 szt. kalafior
4 szt. marchew
3 szt. czosnek
1 szt. cebula
2 łyżka curry
3 łyżka olej
15 dag. fasolka szparagowa
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i pokroić w półplasterki (dość grube), marchew w krążki, kalafior podzielić na mniejsze różyczki, fasolkę pokroić na 3-4 cm kawałki.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek w plasterki, zmiksować razem z imbirem, papryką w proszku, chilli i curry na gładką masę. Smażyć na łyżce oleju ok 5 minut.
Do dużego garnka wrzucić warzywa, usmażoną pastę z cebuli, dokładnie wymieszać, by pasta pokryła wszystkie warzywa. Zalać garnek mleczkiem kokosowym i gotować na małym ogniu ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
708
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.