Warzywa w mleczku kokosowym z curry
m7
Pyszny zamiennik zwykłych warzyw czy ziemniaków lub jako oddzielne danie.
2
4.3 / 3
Pyszny zamiennik zwykłych warzyw czy ziemniaków lub jako oddzielne danie.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 mleczko kokosowe
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. chili
1 łyżecz. papryka czerwona słodka
0.50 łyżecz. imbir
1 szt. kalafior
4 szt. marchew
3 szt. czosnek
1 szt. cebula
2 łyżka curry
3 łyżka olej
15 dag. fasolka szparagowa
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i pokroić w półplasterki (dość grube), marchew w krążki, kalafior podzielić na mniejsze różyczki, fasolkę pokroić na 3-4 cm kawałki.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek w plasterki, zmiksować razem z imbirem, papryką w proszku, chilli i curry na gładką masę. Smażyć na łyżce oleju ok 5 minut.
Do dużego garnka wrzucić warzywa, usmażoną pastę z cebuli, dokładnie wymieszać, by pasta pokryła wszystkie warzywa. Zalać garnek mleczkiem kokosowym i gotować na małym ogniu ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem.