Warzywa w mleczku kokosowym z curry

m7
Warzywa w mleczku kokosowym z curry

2

4.3 / 3

Pyszny zamiennik zwykłych warzyw czy ziemniaków lub jako oddzielne danie.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 mleczko kokosowe

1 kg ziemniaki

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. chili

1 łyżecz. papryka czerwona słodka

0.50 łyżecz. imbir

1 szt. kalafior

4 szt. marchew

3 szt. czosnek

1 szt. cebula

2 łyżka curry

3 łyżka olej

15 dag. fasolka szparagowa

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać i pokroić w półplasterki (dość grube), marchew w krążki, kalafior podzielić na mniejsze różyczki, fasolkę pokroić na 3-4 cm kawałki.

2

Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek w plasterki, zmiksować razem z imbirem, papryką w proszku, chilli i curry na gładką masę. Smażyć na łyżce oleju ok 5 minut.

3

Do dużego garnka wrzucić warzywa, usmażoną pastę z cebuli, dokładnie wymieszać, by pasta pokryła wszystkie warzywa. Zalać garnek mleczkiem kokosowym i gotować na małym ogniu ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

708

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

84

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły