Warzywa w mleczku kokosowym z curry

m7
Warzywa w mleczku kokosowym z curry

1

4.3 / 3

Pyszny zamiennik zwykłych warzyw czy ziemniaków lub jako oddzielne danie.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 mleczko kokosowe

1 kg ziemniaki

1 szcz. sól, pieprz

1 łyżeczka chili

1 łyżeczka papryka czerwona słodka

0.50 łyżeczka imbir

1 szt. kalafior

4 szt. marchew

3 szt. czosnek

1 szt. cebula

2 łyżka curry

3 łyżka olej

15 dek. fasolka szparagowa

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać i pokroić w półplasterki (dość grube), marchew w krążki, kalafior podzielić na mniejsze różyczki, fasolkę pokroić na 3-4 cm kawałki.

2

Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek w plasterki, zmiksować razem z imbirem, papryką w proszku, chilli i curry na gładką masę. Smażyć na łyżce oleju ok 5 minut.

3

Do dużego garnka wrzucić warzywa, usmażoną pastę z cebuli, dokładnie wymieszać, by pasta pokryła wszystkie warzywa. Zalać garnek mleczkiem kokosowym i gotować na małym ogniu ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły