Warzywa duszone
ewelina85
Takie duszonki robi się latem w kociołkach ale można zrobić je przecież też w zimie w domu w piekarniku Najlepiej smakują jak mamy domowy wędzony boczek i swojską kiełbaskę w całym domu wtedy ślicznie pachnie Ja dodaję dużo kapusty bo bardzo lubię
Wartości odżywcze na porcję
Energia
906
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
88
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Takie duszonki robi się latem w kociołkach ale można zrobić je przecież też w zimie w domu w piekarniku Najlepiej smakują jak mamy domowy wędzony boczek i swojską kiełbaskę w całym domu wtedy ślicznie pachnie Ja dodaję dużo kapusty bo bardzo lubię
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
0.50 łyżecz. pieprz
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. papryka czerwona słodka
1 łyżecz. zioła prowansalskie
4 szt. marchew
1 szt. kapusta biała
2 szt. cebula
1 łyżka olej
40 dag. boczek wędzony
50 dag. kiełbasa domowa
Przygotowanie
Wszystkie warzywa umyć, obrać, ziemniaki i marchew pokroić w niewielka kostkę, cebulę posiekać, kapustę poszatkować
Odciąć z boczku skórkę, ja ze skórki obieram tez kiełbasę, pokroić w kostkę, wymieszać z warzywami, przyprawić
Dno naczynia żaroodpornego pokropić olejem, położyć skórkę z boczku i dodać warzywa, nie układam ich warstwami ale jak ktoś chce to może wtedy ziemniaki powinny iść na dół żeby były miękkie
dusić ok godziny, ja po ok. 45 min.wszystko jeszcze raz mieszam smacznego:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
906
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
88
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.