Warstwowa sałatka z łososiem i serem pleśniowym

Krakus

Warstwowa sałatka z łososiem i serem pleśniowym to elegancka, kolorowa propozycja na świąteczny stół, rodzinne przyjęcie lub uroczysty obiad. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem – ułożona w przezroczystej misie prezentuje się wyjątkowo efektownie. Połączenie świeżych warzyw, jajek, kremowego sosu czosnkowego i wyrazistego sera pleśniowego z pewnością zachwyci Twoich gości i zniknie ze stołu szybciej, niż się spodziewasz.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
248
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
2.9 / 109
Warstwowa sałatka z łososiem i serem pleśniowym to elegancka, kolorowa propozycja na świąteczny stół, rodzinne przyjęcie lub uroczysty obiad. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem – ułożona w przezroczystej misie prezentuje się wyjątkowo efektownie. Połączenie świeżych warzyw, jajek, kremowego sosu czosnkowego i wyrazistego sera pleśniowego z pewnością zachwyci Twoich gości i zniknie ze stołu szybciej, niż się spodziewasz.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
300 g łosoś wędzony
150 g ser pleśniowy blue
1 szt. sałata lodowa
2 szt. papryka czerwona
400 g puszka kukurydzy
2 pęcz. szczypiorek
1 pęcz. koperek
2 szt. ząbek czosnku
5 szt. jajka ugotowane na twardo
4 łyżka majonez
4 łyżka jogurt grecki
500 g ogórki kiszone krakus
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Na początku ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz. Przekrój na połówki – będą dekoracyjną warstwą na brzegach naczynia.
Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i dokładnie odciśnij z nadmiaru soku. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i również pokrój w kostkę.
Kukurydzę odsącz z zalewy. Ser pleśniowy pokrój albo pokrusz na mniejsze kawałki.
Szczypiorek oraz koperek drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Sałatę lodową porwij na mniejsze części, a łososia rozdziel na nieduże kawałki.
W osobnej miseczce przygotuj sos, łącząc majonez z jogurtem greckim, przeciśniętym czosnkiem oraz solą i pieprzem do smaku.
Na dnie przezroczystej miski rozłóż warstwę porwanej sałaty lodowej, następnie cienką warstwę sosu.
Kolejno ułóż pokrojone ogórki kiszone, a na nich paprykę.
Wzdłuż brzegów naczynia wciśnij pionowo połówki jajek (żółtkiem na zewnątrz), by tworzyły dekoracyjny okrąg. Przestrzeń między nimi wypełnij delikatnie warstwą sosu.
Dalej dodaj kukurydzę, potem warstwę łososia, a na wierzchu pokruszony ser pleśniowy. Całość posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Wstaw sałatkę do lodówki na minimum 30 minut, by składniki się przegryzły.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
248
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.