Wariacja z piersi z kurczaka z risotto

cocosina
Wariacja z piersi z kurczaka z risotto

0

0 / 0

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2.50 szkl. koncentrat bulionu drobiowego krakus

3 szt. ogórki kiszone krakus

1 szkl. ryż arborio

1 szt. pierś z kurczaka

8 szt. oliwki czarne

0.50 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula

50 g serek topiony śmietankowy

0.50 pęcz. natka pietruszki

1 szcz. pieprz cytrynowy

0.50 łyżeczka papryka słodka mielona

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Umytą i osuszoną pierś kurczaka pokroić w paski i podsmażyć lekko na patelni na małej ilości oleju.

2

Cebulę i paprykę czerwoną pokroić w kostkę, oliwki pokroić na połówki. Wrzucić całość na patelnię z kurczakiem i podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i papryką.

3

Dodać 0,5 szklanki bulionu i lekko odparować. Następnie dodać serek topiony. Wymieszać, aż wszystko się połączy na jednolitą masę. Posypać natką pietruszki. Podać na liściu sałaty w towarzystwie ryżu.

4

Na osobną patelnię wlać 2 łyżki oleju, następnie dodać surowy ryż i smażyć mieszając przez ok. 1 - 2 minuty drewnianą łyżką. Wlewać po około pół szklanki gorącego bulionu i gotować ryż bez przykrycia aż wchłonie większość płynu. Wówczas wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż ryż będzie ugotowany al dente (w sumie ok. 17 minut).

5

Ryż można formować w różne kształty za pomocą ringów lub foremek.

6

Podawać na ciepło.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły