Wariacja z piersi z kurczaka z risotto
cocosina
Wartości odżywcze na porcję
Energia
577
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2.50 szkl. koncentrat bulionu drobiowego krakus
3 szt. ogórki kiszone krakus
1 szkl. ryż arborio
1 szt. pierś z kurczaka
8 szt. oliwki czarne
0.50 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula
50 g serek topiony śmietankowy
0.50 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. pieprz cytrynowy
0.50 łyżecz. papryka słodka mielona
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Umytą i osuszoną pierś kurczaka pokroić w paski i podsmażyć lekko na patelni na małej ilości oleju.
Cebulę i paprykę czerwoną pokroić w kostkę, oliwki pokroić na połówki. Wrzucić całość na patelnię z kurczakiem i podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Dodać 0,5 szklanki bulionu i lekko odparować. Następnie dodać serek topiony. Wymieszać, aż wszystko się połączy na jednolitą masę. Posypać natką pietruszki. Podać na liściu sałaty w towarzystwie ryżu.
Na osobną patelnię wlać 2 łyżki oleju, następnie dodać surowy ryż i smażyć mieszając przez ok. 1 - 2 minuty drewnianą łyżką. Wlewać po około pół szklanki gorącego bulionu i gotować ryż bez przykrycia aż wchłonie większość płynu. Wówczas wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż ryż będzie ugotowany al dente (w sumie ok. 17 minut).
Ryż można formować w różne kształty za pomocą ringów lub foremek.
Podawać na ciepło.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
577
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.