Wareniki z malinami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Wareniki z malinami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975033371.jpeg&w=3840&q=75)
Wareniki z malinami to nic innego jak delikatne pierożki wypełnione pysznym nadzieniem. To doskonałe połączenie świeżości owoców i delikatnej konsystencji ciasta, które świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i wyjątkowe okazje. Zasmakują każdemu miłośnikowi kuchni na słodko — zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wareniki z malinami najlepiej podawać z bułką tartą na maśle, śmietaną i odrobiną cukru. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Wareniki z malinami to nic innego jak delikatne pierożki wypełnione pysznym nadzieniem. To doskonałe połączenie świeżości owoców i delikatnej konsystencji ciasta, które świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i wyjątkowe okazje. Zasmakują każdemu miłośnikowi kuchni na słodko — zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wareniki z malinami najlepiej podawać z bułką tartą na maśle, śmietaną i odrobiną cukru. Życzymy smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżka masło roztopione
200 ciepła woda
0.50 łyżecz. sól
300 g maliny
2 łyżka bułka tarta
1 szt. śmietana 18%
Przygotowanie
Przesiać mąkę dodać jajka, masło i ciepłą wodę, zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić, aby odpoczęło 30 minut.
Na obsypanej stolnicy mąką wałkować ciasto, powinno być cienkie. Następnie wykrawać szklanką okręgi z ciasta.
Każde kółko z ciasta wypełnić ok. trzema malinami wraz z odrobiną cukru i sklejać dokładnie wareniki w półksiężyce.
Gotować w osolonym wrzątku, aż wypłyną.
W rondelku roztopić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki bułki tartej i usmażyć na złoty kolor.
Podawać z bułką tartą na maśle, śmietaną oraz cukrem.