Wareniki z malinami

EkspertOdKuchni
Wareniki z malinami

0

0 / 0

Wareniki z malinami to nic innego jak delikatne pierożki wypełnione pysznym nadzieniem. To doskonałe połączenie świeżości owoców i delikatnej konsystencji ciasta, które świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i wyjątkowe okazje. Zasmakują każdemu miłośnikowi kuchni na słodko — zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wareniki z malinami najlepiej podawać z bułką tartą na maśle, śmietaną i odrobiną cukru. Życzymy smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżka masło roztopione

200 ciepła woda

0.50 łyżecz. sól

300 g maliny

2 łyżka bułka tarta

1 szt. śmietana 18%

Przygotowanie


1

Przesiać mąkę dodać jajka, masło i ciepłą wodę, zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić, aby odpoczęło 30 minut.

2

Na obsypanej stolnicy mąką wałkować ciasto, powinno być cienkie. Następnie wykrawać szklanką okręgi z ciasta.

3

Każde kółko z ciasta wypełnić ok. trzema malinami wraz z odrobiną cukru i sklejać dokładnie wareniki w półksiężyce.

4

Gotować w osolonym wrzątku, aż wypłyną.

5

W rondelku roztopić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki bułki tartej i usmażyć na złoty kolor.

6

Podawać z bułką tartą na maśle, śmietaną oraz cukrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły