Waniliowy budyń jaglany z jabłkiem

EkspertOdKuchni
Waniliowy budyń jaglany z jabłkiem

0

0 / 0

Chcesz spróbować zdrowego deseru, który jest nie tylko pyszny, ale też pożywny? Waniliowy budyń jaglany z jabłkiem to doskonała alternatywa dla klasycznych słodkości – kremowy, delikatny i pełen naturalnej słodyczy! Kasza jaglana jest lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze, a w połączeniu ze smażonymi jabłkami, orzechami i wyrazistymi przyprawami smakuje obłędnie. To świetna propozycja na szybkie i zdrowe śniadanie, lekką przekąskę lub fit deser, który możesz podać zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.

9

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

60 g kasza jaglana

240 ml mleko

1 łyżka miód

1 szt. jabłko

30 g orzechy

0.50 łyżecz. cynamon

1 szczyp. kardamon

1 szczyp. gałka muszkatołowa

0.50 łyżecz. ekstrakt waniliowy

Przygotowanie


1

Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy wrzątkiem, a następnie gotować w mleku na małym ogniu przez około 15 minut, aż zmięknie.

2

Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni razem z miodem oraz przyprawami.

3

Ugotowaną kaszę wraz z ekstraktem waniliowym zmiksować na gładko blenderem.

4

Przełożyć budyń jaglany do miseczki, dodać smażone jabłko oraz orzechy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły