Waniliowy budyń jaglany z jabłkiem

EkspertOdKuchni

Chcesz spróbować zdrowego deseru, który jest nie tylko pyszny, ale też pożywny? Waniliowy budyń jaglany z jabłkiem to doskonała alternatywa dla klasycznych słodkości – kremowy, delikatny i pełen naturalnej słodyczy! Kasza jaglana jest lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze, a w połączeniu ze smażonymi jabłkami, orzechami i wyrazistymi przyprawami smakuje obłędnie. To świetna propozycja na szybkie i zdrowe śniadanie, lekką przekąskę lub fit deser, który możesz podać zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chcesz spróbować zdrowego deseru, który jest nie tylko pyszny, ale też pożywny? Waniliowy budyń jaglany z jabłkiem to doskonała alternatywa dla klasycznych słodkości – kremowy, delikatny i pełen naturalnej słodyczy! Kasza jaglana jest lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze, a w połączeniu ze smażonymi jabłkami, orzechami i wyrazistymi przyprawami smakuje obłędnie. To świetna propozycja na szybkie i zdrowe śniadanie, lekką przekąskę lub fit deser, który możesz podać zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.
9
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
60 g kasza jaglana
240 ml mleko
1 łyżka miód
1 szt. jabłko
30 g orzechy
0.50 łyżecz. cynamon
1 szczyp. kardamon
1 szczyp. gałka muszkatołowa
0.50 łyżecz. ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy wrzątkiem, a następnie gotować w mleku na małym ogniu przez około 15 minut, aż zmięknie.
Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni razem z miodem oraz przyprawami.
Ugotowaną kaszę wraz z ekstraktem waniliowym zmiksować na gładko blenderem.
Przełożyć budyń jaglany do miseczki, dodać smażone jabłko oraz orzechy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.