Waniliowo-cynamonowe babeczki na Halloween
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Waniliowo-cynamonowe babeczki na Halloween](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973301931.jpeg&w=3840&q=75)
Jeżeli szukasz słodkich przekąsek na Halloween, babeczki waniliowo-cynamonowe będą idealnym wyborem. Nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na stole. Delikatne ciasto o smaku dyni, cynamonu i wanilii przypadną do gustu wszystkim miłośnikom wypieków o jesiennym aromacie. Pamiętaj, że podczas dekorowania możesz dać wolną rękę swojej kreatywności, dodając własne akcenty i ozdoby, aby nadać muffinkom jeszcze bardziej upiornego charakteru. Smacznego!
0
0 / 0
Jeżeli szukasz słodkich przekąsek na Halloween, babeczki waniliowo-cynamonowe będą idealnym wyborem. Nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na stole. Delikatne ciasto o smaku dyni, cynamonu i wanilii przypadną do gustu wszystkim miłośnikom wypieków o jesiennym aromacie. Pamiętaj, że podczas dekorowania możesz dać wolną rękę swojej kreatywności, dodając własne akcenty i ozdoby, aby nadać muffinkom jeszcze bardziej upiornego charakteru. Smacznego!
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
300 g mąka pszenna tortowa lubella
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
115 g masło
300 g cukier
2 łyżecz. ekstrakt waniliowy
240 mleko
120 g puree z dyni
1.50 łyżecz. cynamon
340 g masło
500 g cukier puder
60 mleko
1 szt. barwnik spożywczy
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj foremki na babeczki.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W innej misce utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodaj jajka i ekstrakt z wanilii, kontynuując ucieranie.
Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy jajecznej, na przemian z mlekiem. Następnie dodaj purée z dyni i cynamon, dokładnie mieszając, aż wszystko się połączy.
Nakładaj ciasto do foremek na babeczki, wypełniając je do około 2/3 wysokości.
Piecz babeczki przez około 18-20 minut, lub do momentu, gdy drewniany patyczek wbity w środek babeczki wychodzi suchy. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Teraz przejdźmy do przygotowania kremu. W dużej misce ubij masło na puszystą konsystencję. Stopniowo dodawaj cukier puder i mleko, kontynuując ubijanie, aż uzyskasz gładki krem.
Podziel krem na dwie części, jeżeli używasz więcej niż jednego barwnika. Do każdej z nich dodaj wybrany kolor.
Gdy babeczki ostygną, za pomocą rękawa cukierniczego nakładaj na nie krem i udekoruj ozdobami halloweenowymi.