Waniliowe frappe z syropem czekoladowym
decomorreno
0
4.5 / 2
Kto latem stawia na kawę w wersji na zimno - ręka do góry! To doskonale się składa, bo mamy dla Was wyjątkowy przepis na aromatyczne waniliowe frappe z bitą śmietaną, lodami i dodatkiem domowego syropu czekoladowego. Nasze frappe w wersji na bogato to kawa i lodowy deser w jedym! Dodaje energii, dodatkowo doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Czego chcieć więcej?
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szkl. kostki lodu
400 mleko zimne
80 kawa napar bez cukru
1 opak. lody waniliowe
250 śmietana 30%
1 łyżka cukier puder
125 woda
50 g kakao decomorreno
100 g cukier
1 szcz. sól
Przygotowanie
Do rondelka wlej wodę oraz cukier, podgrzewaj aż cukier się rozpuści.
Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj, gotuj przez kilka minut cały czas mieszając. Odstaw do wystudzenia.
W blenderze zmiksuj kostki lodu, lody waniliowe, mleko oraz mocną kawę. Przelej do szklanek.
Ubij śmietankę wraz z cukrem pudrem. Udekoruj szklanki i polej obficie sosem czekoladowym. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza