Waniliowa chai latte

EkspertOdKuchni
Waniliowa chai latte

0

0 / 0

Masz ochotę na coś rozgrzewającego, pachnącego przyprawami i niebanalnego? Waniliowa chai latte to idealne połączenie korzennej herbaty z mlekiem i nutą wanilii, które sprawdzi się świetnie w chłodniejsze dni, ale też jako słodka przerwa w ciągu dnia. Świetnie smakuje solo, ale możesz podać ją z maślanym ciastkiem albo kawałkiem ciasta marchewkowego. Idealna na leniwe popołudnia, spotkania z przyjaciółmi czy jako domowa wersja ulubionej kawiarni.

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 ml woda

2 szt. torebki mocnej herbaty

250 ml mleko

2 łyżecz. syrop klonowy

0.50 szt. laska wanilii

2 szt. ziarenka kardamonu

1 szt. laska cynamonu

1 szt. imbir 1 cm

2 szt. goździki

Przygotowanie


1

W rondelku zagotuj wodę z przyprawami (kardamon, cynamon, imbir, goździki). Gotuj na małym ogniu 5–7 minut, żeby puściły aromat.

2

Dorzuć herbatę i parz 3–4 minuty.

3

Dodaj mleko i wanilię. Podgrzewaj (nie zagotuj), aż będzie gorące i lekko spienione.

4

Posłódź syropem klonowym.

5

Przecedź przez sitko do kubka.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

238

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

32

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły