Walentynkowy przekładaniec

MagdalenaSkrzypek
Walentynkowy przekładaniec

0

0 / 0

Biszkopt nasączony likierem czekoladowo-miętowym z pyszną serową masą, orzeźwiającą truskawkowo-maślaną pianką i galaretką.

19

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

4 szt. jaja l

140 g cukier

65 g mąka lubella puszysta tortowa

85 g mąka ziemniaczana

1.50 łyżeczka kakao decomorreno

2 łyżka woda

0.50 kg twaróg

2 szt. jaja l

0.50 szkl. mleko 2%

65 g budyń śmietankowy bez cukru

100 g masło

135 g cukier

450 g truskawki mrożone

125 g masło

110 g galaretka truskawkowa

135 g cukier

3 łyżka mięta

1 szt. galaretka truskawkowa

60 likier czekoladowo-miętowy

Przygotowanie


1

BISZKOPT: 1. Mąkę tortową, ziemniaczaną oraz kakao połączyć, a następnie przesiać. Jajka umyć. Żółtka oddzielić od białek. 2. Białka ubić, utrwalić cukrem. 3. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. 4. Miksować do momentu połączenia składników. 5. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę oraz wodę. 6. Delikatnie połączyć drewnianą łyżką. 7. Masę przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 24x24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 stopni C przez około 25 minut. 8. Po upieczeniu biszkopt ostudzić. Przekroić na pół.

2

SEROWA MASA: 1. Ser przepuścić przez maszynkę razem z masłem. Dodać jajka i cukier. 2 .Postawić na ogniu. Zagotować. 3. Budyń rozprowadzić w mleku. Wlać do sera. 4. Gotować na małym ogniu, często mieszając przez około 5 minut. 5. Ciepłą masę wylać na pierwszą część nasączonego likierem biszkopta (ważne jest, aby biszkopt umieszczony był w formie w której go piekliśmy w przeciwnym razie masa nam wypłynie). 6. Nakryć drugim biszkoptem.

3

TRUSKAWKOWO-MAŚLANA PIANKA: 1. Masło utrzeć z cukrem na puch. 2. Rozmrożone truskawki dokładnie rozdrobnić mocnym blenderem. Dodać utarte masło i miętę. Zmiksować. 3. Dodać lekko tężejącą galaretkę. 4. Miksować do momentu uzyskania gładkiej masy. 5. Masę wyłożyć na nasączony likierem biszkopt. Pozostawić na minimum godzinę w lodówce do całkowitego stężenia. 6. Galaretkę przygotować według przepisu. Tężejącą wyłożyć na truskawkową piankę.

4

Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, startą na tarce czekoladą oraz miętą drobno posiekaną.

5

Smacznego! :)

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły