Walentynkowy przekładaniec
MagdalenaSkrzypek
Biszkopt nasączony likierem czekoladowo-miętowym z pyszną serową masą, orzeźwiającą truskawkowo-maślaną pianką i galaretką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
526
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Biszkopt nasączony likierem czekoladowo-miętowym z pyszną serową masą, orzeźwiającą truskawkowo-maślaną pianką i galaretką.
19
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
4 szt. jaja l
140 g cukier
65 g mąka lubella puszysta tortowa
85 g mąka ziemniaczana
1.50 łyżecz. kakao decomorreno
2 łyżka woda
0.50 kg twaróg
2 szt. jaja l
0.50 szkl. mleko 2%
65 g budyń śmietankowy bez cukru
100 g masło
135 g cukier
450 g truskawki mrożone
125 g masło
110 g galaretka truskawkowa
135 g cukier
3 łyżka mięta
1 szt. galaretka truskawkowa
60 likier czekoladowo-miętowy
Przygotowanie
BISZKOPT: 1. Mąkę tortową, ziemniaczaną oraz kakao połączyć, a następnie przesiać. Jajka umyć. Żółtka oddzielić od białek. 2. Białka ubić, utrwalić cukrem. 3. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. 4. Miksować do momentu połączenia składników. 5. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę oraz wodę. 6. Delikatnie połączyć drewnianą łyżką. 7. Masę przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 24x24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 stopni C przez około 25 minut. 8. Po upieczeniu biszkopt ostudzić. Przekroić na pół.
SEROWA MASA: 1. Ser przepuścić przez maszynkę razem z masłem. Dodać jajka i cukier. 2 .Postawić na ogniu. Zagotować. 3. Budyń rozprowadzić w mleku. Wlać do sera. 4. Gotować na małym ogniu, często mieszając przez około 5 minut. 5. Ciepłą masę wylać na pierwszą część nasączonego likierem biszkopta (ważne jest, aby biszkopt umieszczony był w formie w której go piekliśmy w przeciwnym razie masa nam wypłynie). 6. Nakryć drugim biszkoptem.
TRUSKAWKOWO-MAŚLANA PIANKA: 1. Masło utrzeć z cukrem na puch. 2. Rozmrożone truskawki dokładnie rozdrobnić mocnym blenderem. Dodać utarte masło i miętę. Zmiksować. 3. Dodać lekko tężejącą galaretkę. 4. Miksować do momentu uzyskania gładkiej masy. 5. Masę wyłożyć na nasączony likierem biszkopt. Pozostawić na minimum godzinę w lodówce do całkowitego stężenia. 6. Galaretkę przygotować według przepisu. Tężejącą wyłożyć na truskawkową piankę.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, startą na tarce czekoladą oraz miętą drobno posiekaną.
Smacznego! :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
526
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.