0

Składniki

Biszkopt

65 Gramów
1.5 Łyżeczki
ingridient
Kakao DecoMorreno
4 Sztuki
Jaja L
140 Gramów
cukier
85 Gramów
mąka ziemniaczana
2 Łyżki
woda

Masa serowa:

0.5 Kilograma
twaróg
2 Sztuki
Jaja L
0.5 Szklanki
Mleko 2%
65 Gramów
Budyń śmietankowy bez cukru
100 Gramów
masło
135 Gramów
cukier

Truskawkowa pianka:

450 Gramów
truskawki mrożone
125 Gramów
masło
110 Gramów
galaretka truskawkowa
135 Gramów
cukier
3 Łyżki
mięta

Ponadto:

1 Sztuka
galaretka truskawkowa
60 Mililitrów
Likier czekoladowo-miętowy
Kalorie dla 1 porcji
301-400 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. BISZKOPT: 1. Mąkę tortową, ziemniaczaną oraz kakao połączyć, a następnie przesiać. Jajka umyć. Żółtka oddzielić od białek. 2. Białka ubić, utrwalić cukrem. 3. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. 4. Miksować do momentu połączenia składników. 5. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę oraz wodę. 6. Delikatnie połączyć drewnianą łyżką. 7. Masę przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 24x24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 stopni C przez około 25 minut. 8. Po upieczeniu biszkopt ostudzić. Przekroić na pół.
  2. SEROWA MASA: 1. Ser przepuścić przez maszynkę razem z masłem. Dodać jajka i cukier. 2 .Postawić na ogniu. Zagotować. 3. Budyń rozprowadzić w mleku. Wlać do sera. 4. Gotować na małym ogniu, często mieszając przez około 5 minut. 5. Ciepłą masę wylać na pierwszą część nasączonego likierem biszkopta (ważne jest, aby biszkopt umieszczony był w formie w której go piekliśmy w przeciwnym razie masa nam wypłynie). 6. Nakryć drugim biszkoptem.
  3. TRUSKAWKOWO-MAŚLANA PIANKA: 1. Masło utrzeć z cukrem na puch. 2. Rozmrożone truskawki dokładnie rozdrobnić mocnym blenderem. Dodać utarte masło i miętę. Zmiksować. 3. Dodać lekko tężejącą galaretkę. 4. Miksować do momentu uzyskania gładkiej masy. 5. Masę wyłożyć na nasączony likierem biszkopt. Pozostawić na minimum godzinę w lodówce do całkowitego stężenia. 6. Galaretkę przygotować według przepisu. Tężejącą wyłożyć na truskawkową piankę.
  4. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, startą na tarce czekoladą oraz miętą drobno posiekaną.
  5. Smacznego! :)

Opis

Biszkopt nasączony likierem czekoladowo-miętowym z pyszną serową masą, orzeźwiającą truskawkowo-maślaną pianką i galaretką.

Podobne przepisy

Ciasto Biskup

Przepis
Średni Do 2 godz
Ciasto Biskup

Fondant czekoladowy

Przepis
Łatwy Do 15 min
Fondant czekoladowy

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Sernik z kakaową kruszonką

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Sernik z kakaową kruszonką

Torcik czekoladowy przekładamy dżemem

Przepis
Średni Do 1 godz
Torcik czekoladowy przekładamy dżemem

Fale Dunaju z owocami

Przepis
Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Kakaowa rolada z musem śmietankowym i sercem w środku

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowa rolada z musem śmietankowym i sercem w środku

Naleśniki z pomarańczami i sosem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Naleśniki z pomarańczami i sosem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!