Walentynkowe koreczki z mini pancakes
lubella
Walentynkowe koreczki na słodko to świetny pomysł na deser dla ukochanej osoby! ♥
Wartości odżywcze na porcję
Energia
887
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
130
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Walentynkowe koreczki na słodko to świetny pomysł na deser dla ukochanej osoby! ♥
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
0.50 szkl. mąka lubella wrocławska
0.50 szkl. maślanka
1 szt. jajko
3 łyżka cukier drobny
2 łyżka olej
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 szczyp. sól
150 g truskawki
2 szt. banan
80 g czekolada deserowa
2 łyżka śmietanka 30%
1 pęcz. mięta do dekoracji
1 pęcz. patyczki do szaszłyków
Przygotowanie
Maślankę, jajko, cukier, sól oraz olej połączyć w misce. Przesiać mąkę oraz sodę, dokładnie wymieszać rózgą. Na rozgrzanej patelni wylewać niewielkie porcje ciasta. Kiedy na powierzchni pojawią się pierwsze pęcherzyki, należy przewrócić placuszka na drugą stronę.
Do rondelka przełożyć czekoladę oraz śmietankę i podgrzewając mieszać, aż do roztopienia się czekolady. Lekko przestudzić.
Truskawki oraz banany pokroić w grubsze plastry.
Na patyczki naprzemiennie nadziać mini pancakes, truskawki, banana, listek mięty i ponownie powtórzyć kolejność. Ułożyć na talerzu i polać sosem czekoladowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
887
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
130
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.