Walentynkowe babeczki jogurtowe z kremem z białej czekolady
Lubella
Przez żołądek do serca! Pyszne babeczki jogurtowe podbiją serce każdego, kto ich skosztuje! Są puszyste, słodkie i wyjątkowo smaczne. W połączeniu z kremem z białej czekolady i soczystymi wiśniami przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. To świetny wybór na Walentynki, ale doskonale sprawdzą się również na inne specjalne okazje. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Przez żołądek do serca! Pyszne babeczki jogurtowe podbiją serce każdego, kto ich skosztuje! Są puszyste, słodkie i wyjątkowo smaczne. W połączeniu z kremem z białej czekolady i soczystymi wiśniami przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. To świetny wybór na Walentynki, ale doskonale sprawdzą się również na inne specjalne okazje. Życzymy smacznego!
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
250 g mąka lubella puszysta tortowa
200 g jogurt naturalny
160 g cukier drobny
120 g olej rzepakowy
2 szt. jaja l
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1 szczyp. sól
Krem z białej czekolady
150 g biała czekolada
300 ml śmietana 36%
Dodatki
1 puszka wiśnie w syropie
Przygotowanie
Jogurt wymieszać z olejem, jajkami, cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Do składników przesiać mąkę wraz z proszkiem, sodą oraz szczyptą soli i dokładnie wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Masę nakładać do 2/3 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Śmietanę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika i dodać drobno pokruszoną białą czekoladę. Wymieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi. Ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a następnie ubić.
Schłodzoną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować babeczkę. Górę udekorować wisienką kandyzowaną.