Walentynkowe babeczki jogurtowe z kremem z białej czekolady

Lubella
Walentynkowe babeczki jogurtowe z kremem z białej czekolady

0

0 / 0

Przez żołądek do serca! Pyszne babeczki jogurtowe podbiją serce każdego, kto ich skosztuje! Są puszyste, słodkie i wyjątkowo smaczne. W połączeniu z kremem z białej czekolady i soczystymi wiśniami przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. To świetny wybór na Walentynki, ale doskonale sprawdzą się również na inne specjalne okazje. Życzymy smacznego!

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 g mąka lubella puszysta tortowa

200 g jogurt naturalny

160 g cukier drobny

120 g olej rzepakowy

2 szt. jaja l

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

1 szczyp. sól

Krem z białej czekolady

150 g biała czekolada

300 ml śmietana 36%

Dodatki

1 puszka wiśnie w syropie

Przygotowanie


1

Jogurt wymieszać z olejem, jajkami, cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Do składników przesiać mąkę wraz z proszkiem, sodą oraz szczyptą soli i dokładnie wymieszać, tylko do połączenia się składników.

2

Masę nakładać do 2/3 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut, a najlepiej do suchego patyczka.

3

Śmietanę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika i dodać drobno pokruszoną białą czekoladę. Wymieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi. Ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a następnie ubić.

4

Schłodzoną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować babeczkę. Górę udekorować wisienką kandyzowaną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły