Walentynkowa tarta z truskawkami
AnaMariaOlszewska
Bardzo prosty i szybki przepis, by zachwycić ukochaną osobą nie tylko smakiem, ale również efektem dekoracyjnym ciasta. W postawiliśmy na serduszka, ale w zależności od okazji można wyciąć lub zawinąć ciasto w dowolny sposób.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
281
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bardzo prosty i szybki przepis, by zachwycić ukochaną osobą nie tylko smakiem, ale również efektem dekoracyjnym ciasta. W postawiliśmy na serduszka, ale w zależności od okazji można wyciąć lub zawinąć ciasto w dowolny sposób.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szt. ciasto francuskie
1 dag. budyń waniliowy
1 szkl. mleko uht 3,2%
4 łyżka cukier
200 g truskawki
1 opak. dżem łowicz 100% truskawka
Przygotowanie
Truskawki umyć i pokroić w plasterki.
Budyń waniliowy przygotować według przepisu. Odstawić na bok do ostygnięcia.
Z ciasta francuskiego wyciąć kwadrat wielkości naszej formy. Rozłożyć równomiernie, a nadmiar ciasta odciąć po bokach. Ciasto na dnie ponakłuwać widelcem.
Masę budyniową przelewamy do formy. Następnie na górną warstwę rozkładamy dżem truskawkowy, a na koniec pokrojone truskawki.
Z reszty ciasta wycinamy prostokąt i serduszka. Całość łączymy dokładnie sklejając brzegi ciasta ze sobą.
Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 200° na 15 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
281
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.