Walentynkowa tarta z truskawkami

AnaMariaOlszewska
Walentynkowa tarta z truskawkami

0

0 / 0

Bardzo prosty i szybki przepis, by zachwycić ukochaną osobą nie tylko smakiem, ale również efektem dekoracyjnym ciasta. W postawiliśmy na serduszka, ale w zależności od okazji można wyciąć lub zawinąć ciasto w dowolny sposób.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szt. ciasto francuskie

1 dag. budyń waniliowy

1 szkl. mleko uht 3,2%

4 łyżka cukier

200 g truskawki

1 opak. dżem łowicz 100% truskawka

Przygotowanie


1

Truskawki umyć i pokroić w plasterki.

2

Budyń waniliowy przygotować według przepisu. Odstawić na bok do ostygnięcia.

3

Z ciasta francuskiego wyciąć kwadrat wielkości naszej formy. Rozłożyć równomiernie, a nadmiar ciasta odciąć po bokach. Ciasto na dnie ponakłuwać widelcem.

4

Masę budyniową przelewamy do formy. Następnie na górną warstwę rozkładamy dżem truskawkowy, a na koniec pokrojone truskawki.

5

Z reszty ciasta wycinamy prostokąt i serduszka. Całość łączymy dokładnie sklejając brzegi ciasta ze sobą.

6

Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 200° na 15 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

281

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły