Walentynkowa rozkosz
Dudek.anna.maria
Idealnie słodka niespodzianka dla zakochanych. Dwukolorowy biszkopt połączony z kremem z serka mascarpone i dżemem owocowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
396
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Idealnie słodka niespodzianka dla zakochanych. Dwukolorowy biszkopt połączony z kremem z serka mascarpone i dżemem owocowym.
18
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
5 szt. jaja l
150 g cukier
100 g mąka pszenna tortowa lubella
45 g mąka ziemniaczana
3 łyżka kakao decomorreno
500 śmietana kremowa 30%
250 g serek mascarpone
3 łyżka cukier puder
1 opak. cukier waniliowy
1 opak. dżem łowicz 100% truskawka
100 woda
1 szt. sok z cytryny
1 łyżka cukier puder
1 szt. masa cukrowa
2 łyżecz. czerwony barwnik spożywczy
2 łyżecz. różowy barwnik spożywczy
1 opak. brokat spożywczy
1 szt. klej spożywczy
Przygotowanie
Białka jajek ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce. Ubijać aż masa będzie sztywna. Dodawać po 1 żółtku, następnie w porcjach dodawać wymieszane z sobą i przesiane mąki. Składniki wymieszać łyżką. Połowę masy przelać do osobnej miski i dodać kakao Decomorreno. Wymieszać.
Obie masy wlać do formy w kształcie serca z użyciem kratki dzielącej. Piec 35 min w 175 stopniach Celsjusza.
Biszkopt ostudzić. Przekroić na 3 blaty. Przygotować poncz. W tym celu wodę wymieszać z sokiem z cytryny i 1 łyżką cukru pudru. Ponczem nasączyć każdy blat biszkoptu.
Przygotować krem, wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy i cukier puder. Zmiksować, dodawać po łyżce serka mascarpone.
Na paterze ułożyć blat biszkoptu nasączonego ponczem. Przesmarować dżemem Łowicz, nałożyć część kremu. Nałożyć drugi blat, dżem oraz krem. Czynności powtórzyć dla 3 blatu. Resztą kremu posmarować boki tortu.
Masę cukrową rozwałkować i obłożyć nią tort. Nadmiar masy odkroić nożykiem i ponownie rozwałkować. Z użyciem, foremek, barwników spożywczych i brokatu przygotować serduszka. Klejem spożywczym przykleić do tortu wstążkę oraz serduszka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
396
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.