Walentynkowa rozkosz

Dudek.anna.maria
Walentynkowa rozkosz

0

0 / 0

Idealnie słodka niespodzianka dla zakochanych. Dwukolorowy biszkopt połączony z kremem z serka mascarpone i dżemem owocowym.

18

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

5 szt. jaja l

150 g cukier

100 g mąka pszenna tortowa lubella

45 g mąka ziemniaczana

3 łyżka kakao decomorreno

500 śmietana kremowa 30%

250 g serek mascarpone

3 łyżka cukier puder

1 opak. cukier waniliowy

1 opak. dżem łowicz 100% truskawka

100 woda

1 szt. sok z cytryny

1 łyżka cukier puder

1 szt. masa cukrowa

2 łyżeczka czerwony barwnik spożywczy

2 łyżeczka różowy barwnik spożywczy

1 opak. brokat spożywczy

1 szt. klej spożywczy

Przygotowanie


1

Białka jajek ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce. Ubijać aż masa będzie sztywna. Dodawać po 1 żółtku, następnie w porcjach dodawać wymieszane z sobą i przesiane mąki. Składniki wymieszać łyżką. Połowę masy przelać do osobnej miski i dodać kakao Decomorreno. Wymieszać.

2

Obie masy wlać do formy w kształcie serca z użyciem kratki dzielącej. Piec 35 min w 175 stopniach Celsjusza.

3

Biszkopt ostudzić. Przekroić na 3 blaty. Przygotować poncz. W tym celu wodę wymieszać z sokiem z cytryny i 1 łyżką cukru pudru. Ponczem nasączyć każdy blat biszkoptu.

4

Przygotować krem, wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy i cukier puder. Zmiksować, dodawać po łyżce serka mascarpone.

5

Na paterze ułożyć blat biszkoptu nasączonego ponczem. Przesmarować dżemem Łowicz, nałożyć część kremu. Nałożyć drugi blat, dżem oraz krem. Czynności powtórzyć dla 3 blatu. Resztą kremu posmarować boki tortu.

6

Masę cukrową rozwałkować i obłożyć nią tort. Nadmiar masy odkroić nożykiem i ponownie rozwałkować. Z użyciem, foremek, barwników spożywczych i brokatu przygotować serduszka. Klejem spożywczym przykleić do tortu wstążkę oraz serduszka.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły