1

Składniki

0.5 Kostki
margaryna zwykła
0.5 Szklanki
cukier
1 Sztuka
Wafle tortowe
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
Śmietanka
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Smarujemy wafle i przekładamy warstwami.
  2. Rozpuszczamy margarynę.
  3. Miksujemy cukier i jajka z roztopioną margaryną.
  4. Przygotowujemy składniki.
  5. Do zmiksowanej masy dodajemy śmietankę w proszku.

Opis

Przepis przyniosła moja mama i jakoś tak każdy z rodziny wypróbował recepturę chociaż raz. Te wafelki robi się bardzo łatwo i szybko. Po zrobieniu nikt nie czeka do następnego dnia, od razu można je zajadać. To podwieczorkowe "danie" może zrobić nawet nastoletni kucharz, trudno je zepsuć;-) jeśli jednak komuś się to uda i uzna, że masa jest zbyt rzadka, to proponuję zagęścić ją dodatkowymi łyżkami śmietanki w proszku (może być nawet proszek cappuccino – smak do wyboru), mleka w proszku lub po prostu garścią startych wafli. Podane składniki można oczywiście modyfikować, to zależy, czy domownicy lubią być zaskakiwani, czy czekają na „klasyczny” smak. Masa, zależnie od użytych produktów, w wersji podstawowej ma kolor jasnożółty, więc jeśli ktoś chce poeksperymentować z kolorem, to proponuję dodać kakao lub sok malinowy. Idealne na śniadania lub słodkie podwieczorki.

Podobne przepisy

Babka wielkanocna

Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Łatwy Do 1 godz
Ekspresowe ciasto czekoladowe

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Jabłecznik

Średni Do 1 godz
Jabłecznik

Mazurek

Łatwy Do 1 godz
Mazurek

Sernik z makiem

Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Toffi

Średni Do 1 godz
Toffi

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!