Wafle babci Krysi
malg
Przepis przyniosła moja mama i jakoś tak każdy z rodziny wypróbował recepturę chociaż raz. Te wafelki robi się bardzo łatwo i szybko. Po zrobieniu nikt nie czeka do następnego dnia, od razu można je zajadać. To podwieczorkowe "danie" może zrobić nawet nastoletni kucharz, trudno je zepsuć;-) jeśli jednak komuś się to uda i uzna, że masa jest zbyt rzadka, to proponuję zagęścić ją dodatkowymi łyżkami śmietanki w proszku (może być nawet proszek cappuccino – smak do wyboru), mleka w proszku lub po prostu garścią startych wafli. Podane składniki można oczywiście modyfikować, to zależy, czy domownicy lubią być zaskakiwani, czy czekają na „klasyczny” smak. Masa, zależnie od użytych produktów, w wersji podstawowej ma kolor jasnożółty, więc jeśli ktoś chce poeksperymentować z kolorem, to proponuję dodać kakao lub sok malinowy. Idealne na śniadania lub słodkie podwieczorki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
99
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Przepis przyniosła moja mama i jakoś tak każdy z rodziny wypróbował recepturę chociaż raz. Te wafelki robi się bardzo łatwo i szybko. Po zrobieniu nikt nie czeka do następnego dnia, od razu można je zajadać. To podwieczorkowe "danie" może zrobić nawet nastoletni kucharz, trudno je zepsuć;-) jeśli jednak komuś się to uda i uzna, że masa jest zbyt rzadka, to proponuję zagęścić ją dodatkowymi łyżkami śmietanki w proszku (może być nawet proszek cappuccino – smak do wyboru), mleka w proszku lub po prostu garścią startych wafli. Podane składniki można oczywiście modyfikować, to zależy, czy domownicy lubią być zaskakiwani, czy czekają na „klasyczny” smak. Masa, zależnie od użytych produktów, w wersji podstawowej ma kolor jasnożółty, więc jeśli ktoś chce poeksperymentować z kolorem, to proponuję dodać kakao lub sok malinowy. Idealne na śniadania lub słodkie podwieczorki.
5
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
0.50 kostka margaryna zwykła
0.50 szkl. cukier
1 szt. wafle tortowe
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. śmietanka
Przygotowanie
Smarujemy wafle i przekładamy warstwami.
Rozpuszczamy margarynę.
Miksujemy cukier i jajka z roztopioną margaryną.
Przygotowujemy składniki.
Do zmiksowanej masy dodajemy śmietankę w proszku.