Wafle babci Krysi

malg
Wafle babci Krysi

1

0 / 0

Przepis przyniosła moja mama i jakoś tak każdy z rodziny wypróbował recepturę chociaż raz. Te wafelki robi się bardzo łatwo i szybko. Po zrobieniu nikt nie czeka do następnego dnia, od razu można je zajadać. To podwieczorkowe "danie" może zrobić nawet nastoletni kucharz, trudno je zepsuć;-) jeśli jednak komuś się to uda i uzna, że masa jest zbyt rzadka, to proponuję zagęścić ją dodatkowymi łyżkami śmietanki w proszku (może być nawet proszek cappuccino – smak do wyboru), mleka w proszku lub po prostu garścią startych wafli. Podane składniki można oczywiście modyfikować, to zależy, czy domownicy lubią być zaskakiwani, czy czekają na „klasyczny” smak. Masa, zależnie od użytych produktów, w wersji podstawowej ma kolor jasnożółty, więc jeśli ktoś chce poeksperymentować z kolorem, to proponuję dodać kakao lub sok malinowy. Idealne na śniadania lub słodkie podwieczorki.

5

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

0.50 kost. margaryna zwykła

0.50 szkl. cukier

1 szt. wafle tortowe

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. śmietanka

Przygotowanie


1

Smarujemy wafle i przekładamy warstwami.

2

Rozpuszczamy margarynę.

3

Miksujemy cukier i jajka z roztopioną margaryną.

4

Przygotowujemy składniki.

5

Do zmiksowanej masy dodajemy śmietankę w proszku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły