W nowej odsłonie
Dudek.anna.maria
Przepis jest banalnie prosty ponieważ uwzględnia wykorzystanie ciasta, które już mamy. Czy to kupione, czy upieczone, domowe. Jeżeli na talerzu w kuchni zalega nam jakaś niedojedzona babka, babeczka, murzynek lub jakiekolwiek suche ciasto, a naszym najbliższym znudziła się tradycyjna forma bab wielkanocnych to ten przepis jest idealny dla nas! Nadamy ciastom drugie życie, a tym samym sprawimy, że wszystko zniknie do ostatniego okruszka!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
108
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis jest banalnie prosty ponieważ uwzględnia wykorzystanie ciasta, które już mamy. Czy to kupione, czy upieczone, domowe. Jeżeli na talerzu w kuchni zalega nam jakaś niedojedzona babka, babeczka, murzynek lub jakiekolwiek suche ciasto, a naszym najbliższym znudziła się tradycyjna forma bab wielkanocnych to ten przepis jest idealny dla nas! Nadamy ciastom drugie życie, a tym samym sprawimy, że wszystko zniknie do ostatniego okruszka!
7
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
40 porcji
Składniki
600 g ciasto
250 g serek mascarpone
5 łyżka kakao decomorreno
0.50 szkl. dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz
3 łyżka wiórki kokosowe
1 szkl. polewa
0.50 opak. żurawina łowicz
Przygotowanie
Ciasto kruszymy ręcznie lub za pomocą blendera. Dodajemy kakao decomorreno, serek mascarpone oraz dżem Łowicz. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut.
Z ciasta formujemy kuleczki, do środka których wkładamy czekoladowe drażetki, migdały i żurawinę (stosujemy zamiennie co pozwala nam uzyskać z 1 porcji ciasta 3 różne smaki). Schładzamy w lodówce przez 15 minut.
Część uformowanych kuleczek obtaczamy w kokosie. Chłodzimy 10 minut w lodówce. Do przygotowanych w ten sposób trufelek można wbić pikierki z imionami i obdarować kogoś imiennie. 😉
Pozostałe kuleczki zanurzamy lub polewamy dowolną, ulubioną polewą. W wersji dla dzieci można wbić patyczki do lizaków i stworzyć cake popsy. Schłodzić w lodówce przez 10 minut.
Trufelki przełożyć do kolorowych papilotek. Ciasto w nowej odsłonie jest gotowe do zjedzenia. Za każdym razem wygląda inaczej, więc nie ma obawy, że się komukolwiek znudzą!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
108
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.