W nowej odsłonie

Dudek.anna.maria
W nowej odsłonie

0

0 / 0

Przepis jest banalnie prosty ponieważ uwzględnia wykorzystanie ciasta, które już mamy. Czy to kupione, czy upieczone, domowe. Jeżeli na talerzu w kuchni zalega nam jakaś niedojedzona babka, babeczka, murzynek lub jakiekolwiek suche ciasto, a naszym najbliższym znudziła się tradycyjna forma bab wielkanocnych to ten przepis jest idealny dla nas! Nadamy ciastom drugie życie, a tym samym sprawimy, że wszystko zniknie do ostatniego okruszka!

7

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


40 porcji

Składniki

600 g ciasto

250 g serek mascarpone

5 łyżka kakao decomorreno

0.50 szkl. dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz

3 łyżka wiórki kokosowe

1 szkl. polewa

0.50 opak. żurawina łowicz

Przygotowanie


1

Ciasto kruszymy ręcznie lub za pomocą blendera. Dodajemy kakao decomorreno, serek mascarpone oraz dżem Łowicz. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut.

2

Z ciasta formujemy kuleczki, do środka których wkładamy czekoladowe drażetki, migdały i żurawinę (stosujemy zamiennie co pozwala nam uzyskać z 1 porcji ciasta 3 różne smaki). Schładzamy w lodówce przez 15 minut.

3

Część uformowanych kuleczek obtaczamy w kokosie. Chłodzimy 10 minut w lodówce. Do przygotowanych w ten sposób trufelek można wbić pikierki z imionami i obdarować kogoś imiennie. 😉

4

Pozostałe kuleczki zanurzamy lub polewamy dowolną, ulubioną polewą. W wersji dla dzieci można wbić patyczki do lizaków i stworzyć cake popsy. Schłodzić w lodówce przez 10 minut.

5

Trufelki przełożyć do kolorowych papilotek. Ciasto w nowej odsłonie jest gotowe do zjedzenia. Za każdym razem wygląda inaczej, więc nie ma obawy, że się komukolwiek znudzą!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły