Vol-au-vent z wątróbką

m7
Vol-au-vent z wątróbką

0

0 / 0

Vol-au-vent to elegancka, wytrawna przystawka wywodząca się z kuchni francuskiej. Pasztecik wykonany jest z ciasto francuskiego, a nadzieniem jest farsz z wątróbek i ricotty.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

30 koniak

2 szcz. sól

2 szcz. pieprz

250 g ciasto francuskie

100 g ricotta

75 g masło

30 g pieprz zielony marynowany

3 szt. wątróbka kurczaka

0.50 szt. cebula

Przygotowanie


1

Ciasto francuskie rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wyciąć szklanką kółka. W połowie kółek wyciąć kieliszkiem dziurki. Nałożyć na pełne kółko, kółko wycięte lub dwa kółka wycięte, jeśli chcemy, żeby przystawka była większa. Docisnąć kółka do siebie. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 minut.

2

Wątróbkę pokroić na małe kawałki. Smażyć na maśle około 5 minut, następnie dolać kieliszek koniaku, dodać posiekaną drobno cebulkę i dusić dalej. Kiedy będzie dobrze usmażona posolić do smaku, popieprzyć, zmiksować z serkiem ricotta. Dodać pieprz zielony marynowany. Upieczone ciasto ostudzić i faszerować pastą z wątróbki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły