Vol-au-vent z wątróbką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Vol-au-vent z wątróbką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F2619-1702057643440.jpeg&w=3840&q=75)
Vol-au-vent to elegancka, wytrawna przystawka wywodząca się z kuchni francuskiej. Pasztecik wykonany jest z ciasto francuskiego, a nadzieniem jest farsz z wątróbek i ricotty.
0
0 / 0
Vol-au-vent to elegancka, wytrawna przystawka wywodząca się z kuchni francuskiej. Pasztecik wykonany jest z ciasto francuskiego, a nadzieniem jest farsz z wątróbek i ricotty.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
30 koniak
2 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
250 g ciasto francuskie
100 g ricotta
75 g masło
30 g pieprz zielony marynowany
3 szt. wątróbka kurczaka
0.50 szt. cebula
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wyciąć szklanką kółka. W połowie kółek wyciąć kieliszkiem dziurki. Nałożyć na pełne kółko, kółko wycięte lub dwa kółka wycięte, jeśli chcemy, żeby przystawka była większa. Docisnąć kółka do siebie. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 minut.
Wątróbkę pokroić na małe kawałki. Smażyć na maśle około 5 minut, następnie dolać kieliszek koniaku, dodać posiekaną drobno cebulkę i dusić dalej. Kiedy będzie dobrze usmażona posolić do smaku, popieprzyć, zmiksować z serkiem ricotta. Dodać pieprz zielony marynowany. Upieczone ciasto ostudzić i faszerować pastą z wątróbki.