Vichyssoise – francuska zupa ziemniaczano-porowa

EkspertOdKuchni

Poznaj elegancję francuskiej kuchni w wyjątkowo delikatnym wydaniu! Vichyssoise to kremowa zupa z ziemniaków i pora, tradycyjnie serwowana na zimno, choć równie pyszna jest na ciepło. Jej aksamitna konsystencja i subtelny smak sprawiają, że idealnie sprawdzi się jako lekka przystawka na letnie przyjęcie, elegancki obiad czy kolację we dwoje. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Poznaj elegancję francuskiej kuchni w wyjątkowo delikatnym wydaniu! Vichyssoise to kremowa zupa z ziemniaków i pora, tradycyjnie serwowana na zimno, choć równie pyszna jest na ciepło. Jej aksamitna konsystencja i subtelny smak sprawiają, że idealnie sprawdzi się jako lekka przystawka na letnie przyjęcie, elegancki obiad czy kolację we dwoje. Smacznego!
11
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
60 g masło
1 szt. por
4 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
3 szt. liście laurowe
1 łyżka majeranek
0.50 łyżecz. tymianek
800 ml bulion drobiowy
259 ml śmietanka 30%
1 łyżka oliwa szczypiorkowa
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
W dużym garnku rozpuść masło. Dodaj pokrojonego w talarki pola i cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa zmiękną, ale się nie zarumienią.
Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zamieszaj i smaż przez 2–3 minuty.
Wlej bulion, dodaj liście laurowe, majeranek, tymianek, pieprz i sól do smaku.
Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Wyjmij liście laurowe, dodaj śmietankę i zmiksuj zupę blenderem na gładki, aksamitny krem.
Zupę możesz podać na ciepło lub klasycznie na zimno.
Przed podaniem skrop oliwą szczypiorkową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.