Vichyssoise – francuska zupa ziemniaczano-porowa

EkspertOdKuchni
Vichyssoise – francuska zupa ziemniaczano-porowa

0

0 / 0

Poznaj elegancję francuskiej kuchni w wyjątkowo delikatnym wydaniu! Vichyssoise to kremowa zupa z ziemniaków i pora, tradycyjnie serwowana na zimno, choć równie pyszna jest na ciepło. Jej aksamitna konsystencja i subtelny smak sprawiają, że idealnie sprawdzi się jako lekka przystawka na letnie przyjęcie, elegancki obiad czy kolację we dwoje. Smacznego!

11

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

60 g masło

1 szt. por

4 szt. ziemniaki

1 szt. cebula

3 szt. liście laurowe

1 łyżka majeranek

0.50 łyżecz. tymianek

800 ml bulion drobiowy

259 ml śmietanka 30%

1 łyżka oliwa szczypiorkowa

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

W dużym garnku rozpuść masło. Dodaj pokrojonego w talarki pola i cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

2

Smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa zmiękną, ale się nie zarumienią.

3

Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zamieszaj i smaż przez 2–3 minuty.

4

Wlej bulion, dodaj liście laurowe, majeranek, tymianek, pieprz i sól do smaku.

5

Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

6

Wyjmij liście laurowe, dodaj śmietankę i zmiksuj zupę blenderem na gładki, aksamitny krem.

7

Zupę możesz podać na ciepło lub klasycznie na zimno.

8

Przed podaniem skrop oliwą szczypiorkową.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły