Uszy Hamana

m7
Uszy Hamana

0

0 / 0

Trójkątne ciastka z masą makową idealne na bożonarodzeniowe śniadanie lub podwieczorek.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

1 szcz. sól

100 g masło

200 g mąka pszenna tortowa

1 szkl. mak niebieski

0.75 szkl. mleko

0.75 szkl. cukier

1 szt. jaja kurze całe

2 dek. skórka z cytryny

2 łyżka miód

Przygotowanie


1

Masło utrzeć z 1/4 szklani cukru na gładką masę.

2

2 łyżki mleka zmieszać z jajkiem i szczyptą soli.

3

Mąkę przesiać do oddzielnej miski. Do masła z cukrem dodać 1/3 mąki i ucierać aż składniki się połączą.

4

Ucierać, dodając po 1/3 pozostałej mąki na przemian z jajkiem wymieszanym z mlekiem aż do uzyskania konsystencji miękkiego, kruchego ciasta.

5

Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.

6

Mak połączyć z połową szklanki mleka, 4 łyżkami cukru, 2 łyżkami miodu oraz 2 startymi skórkami cytryny.Całość podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 10 minut aż mak wchłonie mleko i masa będzie gęsta

7

Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

8

Ciasto rozwałkować na placek. Foremką lub szklanką wykroić z ciasta krążki.

9

Na środku każdego krążka położyć 1-2 łyżki nadzienia. Unosząc ciasto przy nadzieniu, uformować trzy rogi (by ciastko miało kształt trójkąta). Lekko docisnąć ciasto do nadzienia (by było widoczne pośrodku ciastka).

10

Ciastka ułożyć na blasze i piec 15 minut aż się zarumienią.

11

Można posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły