Uszy Hamana

m7

Trójkątne ciastka z masą makową idealne na bożonarodzeniowe śniadanie lub podwieczorek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
229
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Trójkątne ciastka z masą makową idealne na bożonarodzeniowe śniadanie lub podwieczorek.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
100 g masło
200 g mąka pszenna tortowa
1 szkl. mak niebieski
0.75 szkl. mleko
0.75 szkl. cukier
1 szt. jaja kurze całe
2 dag. skórka z cytryny
2 łyżka miód
Przygotowanie
Masło utrzeć z 1/4 szklani cukru na gładką masę.
2 łyżki mleka zmieszać z jajkiem i szczyptą soli.
Mąkę przesiać do oddzielnej miski. Do masła z cukrem dodać 1/3 mąki i ucierać aż składniki się połączą.
Ucierać, dodając po 1/3 pozostałej mąki na przemian z jajkiem wymieszanym z mlekiem aż do uzyskania konsystencji miękkiego, kruchego ciasta.
Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
Mak połączyć z połową szklanki mleka, 4 łyżkami cukru, 2 łyżkami miodu oraz 2 startymi skórkami cytryny.Całość podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 10 minut aż mak wchłonie mleko i masa będzie gęsta
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Ciasto rozwałkować na placek. Foremką lub szklanką wykroić z ciasta krążki.
Na środku każdego krążka położyć 1-2 łyżki nadzienia. Unosząc ciasto przy nadzieniu, uformować trzy rogi (by ciastko miało kształt trójkąta). Lekko docisnąć ciasto do nadzienia (by było widoczne pośrodku ciastka).
Ciastka ułożyć na blasze i piec 15 minut aż się zarumienią.
Można posypać cukrem pudrem.