0

Składniki

1 Szczypta
sól
100 Gramów
masło
200 Gramów
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
Mak niebieski
0.75 Szklanki
mleko
0.75 Szklanki
cukier
1 Sztuka
jaja kurze całe
2 Dekagramy
skórka z cytryny
2 Łyżki
miód
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Masło utrzeć z 1/4 szklani cukru na gładką masę.
  2. 2 łyżki mleka zmieszać z jajkiem i szczyptą soli.
  3. Mąkę przesiać do oddzielnej miski. Do masła z cukrem dodać 1/3 mąki i ucierać aż składniki się połączą.
  4. Ucierać, dodając po 1/3 pozostałej mąki na przemian z jajkiem wymieszanym z mlekiem aż do uzyskania konsystencji miękkiego, kruchego ciasta.
  5. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
  6. Mak połączyć z połową szklanki mleka, 4 łyżkami cukru, 2 łyżkami miodu oraz 2 startymi skórkami cytryny.Całość podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 10 minut aż mak wchłonie mleko i masa będzie gęsta
  7. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  8. Ciasto rozwałkować na placek. Foremką lub szklanką wykroić z ciasta krążki.
  9. Na środku każdego krążka położyć 1-2 łyżki nadzienia. Unosząc ciasto przy nadzieniu, uformować trzy rogi (by ciastko miało kształt trójkąta). Lekko docisnąć ciasto do nadzienia (by było widoczne pośrodku ciastka).
  10. Ciastka ułożyć na blasze i piec 15 minut aż się zarumienią.
  11. Można posypać cukrem pudrem.

Opis

Trójkątne ciastka z masą makową idealne na bożonarodzeniowe śniadanie lub podwieczorek.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!