Uszka z grzybowym farszem

eluchap
Uszka z grzybowym farszem

0

0 / 0

Bardzo smaczne

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 łyżecz. sól, pieprz

1 szkl. grzyby suszone

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szt. cebula

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka bułka tarta

1 łyżka masło

1 łyżka oliwa

0.50 szkl. woda

Przygotowanie


1

Ugotowane grzyby drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę.

2

Następnie posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia.

3

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut.

4

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkujemy 2 cienkie placki, kroimy w kwadraty o boku 3 cm, na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej i zalepiamy boki trójkąta, 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca.

5

Układamy uszka na posypanej mąką stolnicy.

6

Gotujemy w osolonej z dodatkiem łyżki oleju wodzie, gdy wypłyną, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Po wyjęciu uszek za pomocą łyżki cedzakowej można je delikatnie posmarować tłuszczem, np. masłem, by się zbyt mocno nie skleiły.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły