Uszka z grzybowym farszem

eluchap
Uszka z grzybowym farszem

0

0 / 0

Bardzo smaczne

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 łyżecz. sól, pieprz

1 szkl. grzyby suszone

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szt. cebula

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka bułka tarta

1 łyżka masło

1 łyżka oliwa

0.50 szkl. woda

Przygotowanie


1

Ugotowane grzyby drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę.

2

Następnie posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia.

3

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut.

4

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkujemy 2 cienkie placki, kroimy w kwadraty o boku 3 cm, na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej i zalepiamy boki trójkąta, 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca.

5

Układamy uszka na posypanej mąką stolnicy.

6

Gotujemy w osolonej z dodatkiem łyżki oleju wodzie, gdy wypłyną, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Po wyjęciu uszek za pomocą łyżki cedzakowej można je delikatnie posmarować tłuszczem, np. masłem, by się zbyt mocno nie skleiły.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

300

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły