Uszka z grzybowym farszem
eluchap
Bardzo smaczne
Wartości odżywcze na porcję
Energia
300
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bardzo smaczne
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. sól, pieprz
1 szkl. grzyby suszone
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szt. cebula
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka bułka tarta
1 łyżka masło
1 łyżka oliwa
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
Ugotowane grzyby drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę.
Następnie posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia.
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkujemy 2 cienkie placki, kroimy w kwadraty o boku 3 cm, na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej i zalepiamy boki trójkąta, 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca.
Układamy uszka na posypanej mąką stolnicy.
Gotujemy w osolonej z dodatkiem łyżki oleju wodzie, gdy wypłyną, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Po wyjęciu uszek za pomocą łyżki cedzakowej można je delikatnie posmarować tłuszczem, np. masłem, by się zbyt mocno nie skleiły.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
300
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.