Uszka z grzybami do barszczu

uwielbiampl
Uszka z grzybami do barszczu

1

0 / 0

Pyszny świąteczny przepis. Klasyka na Twoim stole, czyli barszcz czerwony z uszkami wypełnionymi po brzegi grzybami. Przygotowanie świątecznych uszek do barszczu to sztuka, ale z naszym przepisem to nic trudnego!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka masło

200 g mąka lubella puszysta poznańska

100 g suszone grzyby

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. cebula

3 łyżka olej

2 łyżka bułka tarta

2 łyżka śmietana

Przygotowanie


1

Grzyby umyć, zalać wodą i pozostawić na kilka godzin, a następnie gotować w tej samej wodzie.

2

Po ostudzeniu drobno je posiekać.

3

Cebulę pokroić w jak najdrobniejszą kostkę, posolić i przełożyć na suchą patelnię, następnie podgrzewać, mieszając od czasu do czasu.

4

Gdy cebula zmięknie i zacznie się złocić, dodać masło i zrumienić na jasnozłocisty kolor.

5

Dodać grzyby i śmietanę, wymieszać, dusić chwilę i wsypać tartą bułkę.

6

Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać nieco wywaru z grzybów. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

7

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać olej lub masło, żółtko i nieco wody, siekać nożem i zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrobić ręką, cieniutko rozwałkować i lekko podsypać mąką.

8

Placek pokroić na niewielkie kwadraciki o boku 3-4 cm. Na każdy kwadracik nakładać nadzienie z grzybów i sklejać boki.

9

Układać uszka na stolnicy lub desce posypanej mąką.

10

Ugotować, wkładając do wrzącej, osolonej wody. Odcedzić. Wyłożyć na półmisek, polać stopionym masłem.

11

Gorące uszka włożyć do barszczu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły