Uszka z grzybami do barszczu
uwielbiampl
Pyszny świąteczny przepis. Klasyka na Twoim stole, czyli barszcz czerwony z uszkami wypełnionymi po brzegi grzybami. Przygotowanie świątecznych uszek do barszczu to sztuka, ale z naszym przepisem to nic trudnego!
1
0 / 0
Pyszny świąteczny przepis. Klasyka na Twoim stole, czyli barszcz czerwony z uszkami wypełnionymi po brzegi grzybami. Przygotowanie świątecznych uszek do barszczu to sztuka, ale z naszym przepisem to nic trudnego!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. masło
200 g mąka lubella puszysta poznańska
100 g suszone grzyby
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. cebula
3 łyżka olej
2 łyżka bułka tarta
2 łyżka śmietana
Przygotowanie
Grzyby umyć, zalać wodą i pozostawić na kilka godzin, a następnie gotować w tej samej wodzie.
Po ostudzeniu drobno je posiekać.
Cebulę pokroić w jak najdrobniejszą kostkę, posolić i przełożyć na suchą patelnię, następnie podgrzewać, mieszając od czasu do czasu.
Gdy cebula zmięknie i zacznie się złocić, dodać masło i zrumienić na jasnozłocisty kolor.
Dodać grzyby i śmietanę, wymieszać, dusić chwilę i wsypać tartą bułkę.
Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać nieco wywaru z grzybów. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać olej lub masło, żółtko i nieco wody, siekać nożem i zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrobić ręką, cieniutko rozwałkować i lekko podsypać mąką.
Placek pokroić na niewielkie kwadraciki o boku 3-4 cm. Na każdy kwadracik nakładać nadzienie z grzybów i sklejać boki.
Układać uszka na stolnicy lub desce posypanej mąką.
Ugotować, wkładając do wrzącej, osolonej wody. Odcedzić. Wyłożyć na półmisek, polać stopionym masłem.
Gorące uszka włożyć do barszczu.