Uszka z grzybami
lubella
0
3.2 / 5
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
300 g mąka lubella puszysta poznańska
200 gorąca woda
2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
1 szczyp. sól
40 g grzyby suszone
1 szt. cebula
2 szt. masło
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, połączyć z solą, wodą oraz olejem i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne więc w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
Suszone grzyby zalać wrzątkiem (wody wlać tyle, aby tylko zakryć grzyby) i odstawić na 30 minut. Następnie podgotować 30 minut, odcedzić i posiekać.
Na rozgrzanym maśle zrumienić drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby i smażyć przez 2-3 minuty. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, chwilę rozgniatać i podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na grubość około 2 mm, a następnie małą szklanką (średnica 4-5 cm) wykroić kółka. Na środku nałożyć po 1 łyżce farszu i dokładnie zlepić brzegi, a następnie zlepić ze sobą dwa końce.
Uszka gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjmować łyżką cedzakową po około 1-2 minuty od wypłynięcia. Podawać z barszczem czerwonym.