Uszka z grzybami

lubella
Uszka z grzybami

0

3.2 / 5

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

300 g mąka lubella puszysta poznańska

200 gorąca woda

2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

1 szcz. sól

40 g grzyby suszone

1 szt. cebula

2 szt. masło

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać do miski, połączyć z solą, wodą oraz olejem i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne więc w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.

2

Suszone grzyby zalać wrzątkiem (wody wlać tyle, aby tylko zakryć grzyby) i odstawić na 30 minut. Następnie podgotować 30 minut, odcedzić i posiekać.

3

Na rozgrzanym maśle zrumienić drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby i smażyć przez 2-3 minuty. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

4

Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, chwilę rozgniatać i podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na grubość około 2 mm, a następnie małą szklanką (średnica 4-5 cm) wykroić kółka. Na środku nałożyć po 1 łyżce farszu i dokładnie zlepić brzegi, a następnie zlepić ze sobą dwa końce.

5

Uszka gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjmować łyżką cedzakową po około 1-2 minuty od wypłynięcia. Podawać z barszczem czerwonym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły